"Кой уши байрака" на турски взриви мрежата (ВИДЕО)

25011
"Кой уши байрака" на турски взриви мрежата (ВИДЕО)

Скандално изпълнение на турски език на възрожденската песен "Кой уши байрака" беляза откриването на предизборната кампания на ДПС в събота в Исперих. Видео от изпълнението бе разпространено в социалните мрежи и предизвика сериозно недоволство.

На видеото се вижда известният турски певец Фарук Йълмаз, който пее пред лидера на ДПС Лютви Местан и ръководството на партията популярната възрожденска песен "Кой уши байряка" на турски език. Самият Местан пък във видимо добро настроение и качен на камион – платформа, си тананика  и тактува на известната песен.

ДПС ще подкрепи конституционните промени независимо от решението на КС

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи законопроекта за изменение и допълнение на българската Конституция, независимо от решението...

След като видеото доби сериозна популярност във Facebook и мнозина го определиха като гавра, от ръководството на ДПС публикуваха и своя позиция по случая.

"По повод разпространено видео в социалните мрежи от откриването на предизборната кампания на ДПС в Исперих и опита на участници в изборната надпревара от други политически партии за създаването на излишно напрежение, заявяваме, че категорично отказваме да участваме и да бъдем използвани в подобен тип провокация! Защото опитите да се употреби музикалното богатство на фолклора на Балканите за противопоставяне на хората, могат да бъдат определени само като провокация", се казва в позицията на централния предизборен щаб на ДПС.

В нея е написано още, че няма нищо по-хубаво от това да се пее патриотичната песен за Райна Княгиня, “защото байракът, ушит от нея, е и наше знаме, защото всички живеем под него”.

Защото нашите симпатизанти, които с гордост пееха химна на Република България, искрено се радваха на песента и на това, че един изследовател на фолклора на Балканите е намерил песен с друг текст, но със същата мелодия, което само доказва, че за музиката няма граници и предразсъдъци. Много важно е да се обърне внимание на това, че не става въпрос за превод от български на турски, което би било гавра с песента, а за друга автентична песен с друг текст на същата мелодия”, става ясно от позицията на ДПС.

Местан откри "бяло петно" в Закона за образованието

Бялото петно в Закона за предучилищното и училищното образование е това, че не се дава отговор, какво става с хората , които отпадат сл...

От партията добяват още, че фолклорът е колективен феномен, който не признава граници и не разделя, а събира етносите.

"Да се приеме този факт е въпрос на култура. Този феномен на балканската музика е еманация на заедността и толерантността, които са наше кредо”, завършва позицията на ДПС.

Ето и видеото от изпълнението на песента, качето в профила в YouTube на журналиста Мартин Карбовски.

Местан: Подкрепяме антикорупционния закон, ако бюрото стане независимо

Ако се преодолее порокът генераторът на корупцията - властта да избира единния орган, ДПС ще подкрепи антикорупционния закон. Това каза...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика