Комисия "Бисеров" ще има, но тя ще разследва и СРС-та, и отношенията на Бойко Борисов с Петното

17738
Комисия "Бисеров" ще има, но тя ще разследва и СРС-та, и отношенията на Бойко Борисов с Петното
Снимка: БГНЕС

Временна анкетна комисия за Христо Бисеров ще има. Това решиха депутатите като първа и извънредна точка в днешното заседание на парламента.

Според проекта обаче комисията няма да се занимава само с Бисеров. Тя ще разследва и потенциалното неправомерно изтичане на информация от българските служби за сигурност към „Боянските сараи”, както и всички факти или обстоятелства, свързани с твърденията за скандална кореспонденция и среща между председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов с лицето Бисер Миланов, известен като Петното. Комисията ще работи в срок от три месеца и ще е съставена от 12 народни представители, по трима от всяка парламентарна група. 177 депутати гласуваха „за”, а трима „против”.

И през тази седмица ГЕРБ ще опита да инициира създаване на комисия "Бисеров"

Опитите да бъде създадена Временна анкетна комисия по случая „Христо Бисеров” ще продължат и през тази седмица, стана ясно ...

Дебатите

Освен с фактите и обстоятелствата около оставката на Христо Бисеров от всички политически постове, на които той беше, от ГЕРБ поискаха Временната анкетна комисия, която ще се занимава с този случай, да проучва фактите и обстоятелствата около връщането на 60 хил. евро от фирмата на Моника Станишева „Актив груп”. Парите трябваше да се изхарчат за популяризиране на изборите за европейски парламент и за популяризиране на работата на ЕП, но заради конфликт на интереси бяха върнати.

Предложението беше представено от Десислава Атанасова, която посочи, че има постоянна парламентарна Комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси начело на която е председателя на „Атака” Волен Сидеров. „Трябва да обърнем внимание кой е нейният председател, да отбележим, че над месец и половина управляващото мнозинство мълчи по предложението на ГЕРБ този председател да бъде отстранен от този пост. Трябва ли да напомня всички данни и обстоятелства, станали известни чрез медиите и обърканите изявления на самия председател за пътувания, средства – неясно от кого”, попита Атанасова, предаде Агенция „Фокус”. Тя зададе въпрос защо тази комисия не се произнася по няколко скандала, включително и по случая „Хохегер”.

От „Атака” отвърнаха, че ГЕРБ атакува Сидеров, защото в подопечната му комисия се разглеждат случаи срещу Бойко Борисов. Националистите казаха, че нямат нищо против да има комисия „Бисеров”, но искат да има и анкетна комисия за проблемите на Прехода и управлението на Иван Костов, предаде БГНЕС.

Народното събрание отново не пожела комисия за Христо Бисеров

За втори път Народното събрание реши да не създава Временна анкетна комисия по случая "Христо Бисеров". Искането отново беше направено ...

Случаят Бисеров е вече в прокуратурата. Тя и съдът са тези, които ще кажат дали има нарушение на закона. Не виждам, когато делата тръгнат какво ще направи повече една комисия, посочи Петър Мутафчиев от Коалиция за България и заяви, че няма да подкрепи създаването на такава комисия.

Същевременно от ДПС заявиха, че подкрепят създаване на комисия „Бисеров”. Това каза от парламентарната трибуна Йордан Цонев. Питам се дали оценявате факта, че за първи път политик от този ранг трябва да се яви пред правораздавателната система като обикновен гражданин, напускайки всички постове - никой досега не е правил това, коментира той. Имало е съмнения за престъпления на народни представители, дори има народни представители с подобни обвинения и те все още са в тази зала. Да видим дали случаят с Христо Бисеров няма да бъде заразен и те да го последват в тези му действия на отказ от постове и имунитет, продължи Цонев. И напомни за срещата на Бойко Борисов с т.нар. Бисер Миланов-Петното и внесе предложение тази връзка на политика и кореспонденцията му по този повод също да бъдат включени в предмета на обсъжданата комисия. ПГ на ДПС предлага в предмета на дейността на комисията да бъде включено актуално разследване на политическия скандал с изтеклите твърдения за среща на председателя на ПП ГЕРБ Бойко Борисов с лицето Бисер Миланов-Петното и за твърденията за кореспонденция, която е съществувала между тях, посочи Цонев. Мотивите не са само съвпаденията на имената – Бисеров и Бисер Петното. Тази комисия може да се запознае и да разгледа и този случай, който е актуален – особено на фона на протестите, продължи депутатът от ДПС. Той направи предложение в името на комисията да бъде добавено тя да разгледа всички факти и обстоятелства, свързани с твърденията за специална кореспонденция между среща на председателя Бойко Борисов и Бисер Миланов, известен като Петното.

По отношение на предложението да се създаде комисия, свързана с Бисер Миланов-Петното, Цецка Цачева от ГЕРБ изрази мнение, че Йордан Цонев трябва да оттегли предложението си. И от своя страна също предложи да бъде разширен предметът на дейност на комисията с имената на Митхат Табаков, който вече е зад решетките "и затворниците му се радват като на расов елен" и с Гюнай Сефер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика