Комисията за промените в Конституцията отхвърли явното гласуване във ВСС и импийчмънта на главния прокурор

6318
Комисията за промените в Конституцията отхвърли явното гласуване във ВСС и импийчмънта на главния прокурор
Снимка: БГНЕС

С гласовете на БСП, ДПС, БДЦ и АБВ беше отхвърлено предложението на Реформаторския блок за явното гласуване във Висшия съдебен съвет.

На заседанието на временната комисия на парламентарната комисия за промените в Конституцията всички предложения на реформаторите, свързани с промени в работата на прокуратурата, също бяха отхвърлени, предаде БНР.

Депутатите само обсъдиха промените в Конституцията, гласуват след седмица

Народните представители от временна комисия за обсъждане на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Република Бълга...

Със 7 гласа "за" и 7 "против" се гласува всички решения по кадровата и оперативна политика на ВСС да стават, както досега тайно, а не както предложиха от Реформаторския блок - с явно гласуване. Явното гласуване беше подкрепено от ГЕРБ, РБ, ПФ и "Атака".

Отпаднаха предложенията на РБ за възможността за импийчмънт на главния прокурор.

Отхвърлено беше изискването за отчетност на главния обвинител пред НС. Не минаха и предложенията за намаляване на мандатите на главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС от 7 на 5 години, както и не се прие намаляване на мандата на изборните членове на ВСС от 5 на 3 години. Отпадна и предложението за създаване на нова длъжност - заместник главен прокурор за борба с корупцията.

Бяха приети предложенията на АБВ и БДЦ 11-те от членовете на ВСС да се избират от НС с мнозинство от две-трети. Мина и предложението на АБВ с гласовете на ДПС и БДЦ, с което се промени разпределението на съдийската и прокурорската колегия на ВСС. Съдийската ще включва 14 членове, 6 ще бъдат избирани от професионалната квота и 6 от политическата квота плюс двамата председатели на ВКС и ВАС. Прокурорската колегия ще има 11 членове, 6 от професионалната квота и 5 от политическата квота.

Атака: Няма сделка с гласуването ни за промените в Конституцията

Депутатът от Атака Явор Нотев обясни, че няма сделка в гласуването на националистите и подкрепата им при първото четене на промените в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com