Комунистическото ни минало пак стана повод да се мери с различен аршин

3565
Комунистическото ни минало пак стана повод да се мери с различен аршин

Разгорещен спор относно комунистическото минало на България и паметта за него се разрази между представители на дясното и лявото.

Става въпрос за внесен в парламента законопроект за промяна на Закона за обявяване на комунистическия режим в България (ЗОКРБ) за престъпен. В мотивите му пише, че е „дадена точна квалификация на човеконенавистния характер на режима, тежките поражения, които той е нанесъл върху българското общество и страната ни и хилядите невинни жертви, избити без съд и присъда или подлагани на нечовешки мъчения през годините 9.09.1944 – 10.11.1989”. „16 години след влизането в сила на ЗОКРБ все още има останки от комунистическия режим в страната „под формата на безсмислени лозунги, предмети, скулптури и пр., възхваляващи този режим. Абсурдът стига дотам деца да идеализират престъпната дейност на дейци на БКП, пряко отговорни за смъртта и страданията на десетки хора”, се посочва още в мотивите за промяна.

България влиза в инициативата за разследване на престъпленията на комунизма

България и Румъния планират присъединяване към инициативата да се разследват престъпленията на комунизма и да се потърси отговорност от...

По същество се иска да се премахнат всички символи, възхваляващи комунизма и премахнатите предмети да се съхраняват в Музея за социалистическото изкуство.

Искаме комунистическите символи да отидат там, където им е мястото – в музея. Това каза един от вносителите на законопроекта Петър Славов.

Има комунистически символи, които са оказали световно значение, внуши бившият червен депутат Антон Кутев пред Нова телевизия. Той даде за пример фотографията на Алберто Корда за Че Гевара. В австрийското знаме има сърп и чук, каза Кутев. Само у нас стои паметник на съветската армия с надпис „освободителка”, опонира му Славов, а Кутев отговори, че и във Виена има паметник на тази армия, като последва спор къде какво е написано.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика