Конституционният съд реши: Мораториумът за продажбата на земя е противоконституционен

45987
Конституционният съд реши: Мораториумът за продажбата на земя е противоконституционен
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) единодушно обяви за противоконституционно решението на парламента за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху българска земя от чужденци и чуждестранни юридически лица, които са граждани или регистрирани в Европейския съюз.

Конституционното дело е под № 22 от 2013 година и бе образувано на 5 ноември миналата година. То бе образувано по искане на 55 народни представители от ДПС и БСП. Искането беше за установяване на противоконституционност на Решението на Народното събрание за налагане на мораториум върху придобиването на право на собственост върху земя на територията на Република България от страна на граждани на ЕС и юридически лица, регистрирани в ЕС, до 1 януари 2020 г. Докладчик по делото е съдия Гроздан Илиев.

На 1 ноември миналата година депутатите от ДПС Четин Казак, Митхат Метин и Мустафа Карадайъ внесоха в Конституционния съд искането за отмяна на решението на НС за удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци до 2020 година. "С оглед на европейското бъдеще на България се надявам Конституционният съд да се произнесе в най-кратки срокове", заяви тогава Казак и показа папката, в която беше искането, заедно с 55-те подписа на народни представители, които са го подписали - 36 са от ДПС и 19 от Коалиция за България.

"Искането до Конституционния съд е израз на намерението на ДПС да защитим европейската ориентация на България и постигнатото досега в тази посока, както и да докажем, че с подобни принципни европейски правила, които са залегнали в договора на Европейския съюз, популистки компромиси и зависимости са недопустими", обяви още Казак. Той добави, че от Коалиция за България е последвала декларация на ръководството, в следствие на което са преразгледали решението си. "Всеки има право на преосмисляне и преоценка на решенията си", уточни Казак.

Мораториумът беше приет по предложение на "Атака" и с подкрепата на гласове както на ГЕРБ, така и на БСП. След това гласуване, в Брюксел лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че "не знае какво ни е станало".

От 1 януари чужденци вече ще могат да купуват българска земя

От 1 януари 2014 пада забраната за граждани на държавите членки на ЕС да придобиват собственост върху българска земя по силата на догов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика