Конституционните промени по съдебната реформа вече са окончателни

6238
Конституционните промени по съдебната реформа вече са окончателни
Снимка: БГНЕС

В срок от три месеца Народното събрание трябва да приеме законите, които стават наложителни с конституционните промени, довели до оставката на правосъдния министър Христо Иванов. Става въпрос за структурирането на Висшия съдебен съвет (ВСС), който вече е разделен на Пленум, Съдебна колегия и Прокурорска колегия. Подробности за разделението вижте ТУК. Предложението беше взето с 200 гласа „за“.

Текстът е част от Преходните и заключителните разпоредби на промените в Конституцията, като съгласно него изборните членове на ВСС към датата на влизането в сила на промените довършват мандата си. Освен това в срок от 1 месец ВСС разпределя членовете на Съвета, избрани от Народното събрание, в прокурорската и съдийската колегия. Ако това не се случи, разпределението ще бъде направено от парламента.

Народното събрание създаде "инквизиция" в съдебната система

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ВСС) ще може да прави проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следов...

Всички промени по Конституцията, които бяха одобрени днес (9 декември), минаха с повече от 180 гласа. Това означава, че трето четене няма да има. Такова щеше да се наложи, ако имаше одобрение на даден текст с над 160 гласа, но по-малко от 180 – т. нар. бавна писта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com