Кристалина Георгиева - зам.-председател на ЕК и комисар с ресор "Бюджет и човешки ресурси"

33366
Кристалина Георгиева - зам.-председател на ЕК и комисар с ресор "Бюджет и човешки ресурси"

Кристалина Георгиева ще бъде заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар по бюджет и човешки ресурси. Това съобщи БТА.

Първи зам.-председател на ЕК ще бъде Франс Тимерманс  (Холандия), който ще бъде комисар за междуинститционалните  отношения, върховенството на закона и хартата за основните  човешки права. Останалите заместници на председателя Жан-Клод Юнкер са Аленка Братушек (Словения), която ще бъде и еврокомисар по енергетиката; Юрки Катайнен (Финландия), еврокомисар по заетостта, растежа, инвестициите и конкуренцията; Валдис Домбровскис (Латвия), еврокомисар за еврото и социалния диалог; Андрус Ансип (Естония), еврокомисар по цифровия единен пазар, и Федерика Могерини (Италия) - върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Кристалина във Фейсбук: На линия съм да помагам на засегнатите

Еврокомисарят за реакция при бедствия Кристалина Георгиева е на линия, за да помогне с каквото е нужно на пострадалите при последните...

Французинът Пиер Московиси ще поeмe икономическата и валутната политика, a британецът Джонатан Хил - за финансовата стабилност и услуги и капиталовите пазари. Германецът Гюнтер Йотингер ще отговаря за дигиталната икономика.

Чехкиня Вера Юрова е назначена на поста европейски комисар по правосъдието, правата на потребителите и половото равенство. Шведката Сесилия Малстрьом пък ще отговаря за търговията.

Кристалина Георгиева бе основен претендент за поста външен министър на ЕС, но преди седмица и половина стана ясно, че той ще отиде при италианката Федерика Могерини.

"Кристалина Георгиева, както и другите дами зам.-председатели на ЕК, са силни и отговорни. Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти", заяви при обявяването на ресорите председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Европепеляшка

Силен полъх на разочарование повя над родната общественополитическа джунгла след изтичането на проектосъстава на новата Европейска коми...

"Много ми се иска с този избор всички ние не просто да се чувстваме пълноправни членове на ЕС, но и пълноценни, да бъдем горди участници в една мощна икономическа и политическа общност на европейските народи. В качеството си на комисар г-жа Георгиева ще работи в името на общото благо на ЕС като цяло, но не можем като българи да не се радваме, че тя получи такова огромно признание", коментира избора премиерът Георги Близнашки.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика