Кристалина Георгиева: ЕК е готова да предостави помощ на България

24458
Кристалина Георгиева: ЕК е готова да предостави помощ на България
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия е готова да предостави помощ на България, ако се наложи. Това означава спасителни екипи и помпи. Засега това не се налага. Системата на „Гражданска защита“ в България се справя. Аз разговарях с президента, с премиера и с министъра на вътрешните работи, за да сме сигурни, че ако има нужда, можем веднага да се отзовем. Това каза в интервю за БНР еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

Тя добави: Когато минат спасителните работи и дойде време да се възстановява засегната инфраструктура, както направихме за наводнението в Бисер, ние можем да използваме налични средства по програмите, по които Европа подкрепя България, за да ги насочим с приоритет към засегнатите райони. Това е възможност да мобилизириме средства, които иначе България би загубила.

Стотици доброволци се организират в помощ на бедстващите във Варна

Стотици доброволци от цялата страна се стичат към бедстващия варненски квартал Аспарухово, съобщиха от администрацията. Желаещите да ...

България може да кандидатства за помощ по Фонд „Солидарност“ при щети, надхвърлящи 0,6% от БВП, обясни еврокомисарят.

Георгиева ще посети утре Варна и Добрич. По този повод тя обясни: "Целите са да видим каква е засегнатата инфраструктура, за да информирам моя колега Йоханес Хан /еврокомисарят по регионална политика - бел.ред./, за да е наясно, ако постъпят искания за насочване на финансиране в помощ на пострадалите райони.

Българският еврокомисар избегна коментар на престрелките между изпълнителната и местната власт кой как си е свършил работата след бедствието във Варна. Тя препоръча усилията да се насочат в помощ на пострадалите и да се намали риска повече хора да станат жертва на природната стихия.

Кристалина Георгиева изказа съболезнования на близките на загиналите и изрази съчувствие на пострадалите. Тя призова повече хора да помогнат чрез дарение на хората в засегнатите райони на страната.

По 10 хил. лв. помощ ще получат близките на загиналите в наводението във Варна

С по 10 хиляди лева еднократна помощ ще бъдат подпомогнати близките на загиналите в бедствието във Варна и Добрич. Това съобщи на бриф...

В профила си в социалната мрежа Facebook еврокомисарят написа: С болка следим тревожните новини от наводненията в България. Вярвам, че никой от нас не е безучастен към съдбата на пострадалите. Те имат нужда от нашата помощ, а България има нужда от единство, солидарност и сплотеност. Дарявам 20 хиляди лева лични средства за хората в беда".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика