КС потвърди: Пеевски остава депутат

33631
КС потвърди: Пеевски остава депутат
Снимка: БГНЕС

С второ решение Конституционният съд потвърди, че въпреки избора му за председател на ДАНС, Делян Пеевски остава депутат.

КС обявява днес решението си за Пеевски?

Решението на Конституционния съд по казуса „Пеевски” е готово и ще бъде обявено публично днес. Това е научила Нова телевиз...

Решението е взето със 7 на 5 гласа, предаде БНР.

Съдиите посочват, че парламентът не е длъжен да прекрати мандата на депутата, когото е избрал за ръководител на институция, в случая ДАНС. Прекратяването може да стане едновременно с избора, само ако народният представител е подал оставка.

Казусът възникна веднага след избора му за председател на ДАНС на 14 юни тази година. Народното събрание избра депутата от ДПС и медиен магнат за шеф на спецагенцията, той се закле и встъпи в длъжност. В същото време мнозинството, случайно или не, пропусна да гласува подадената от Пеевски оставка като депутат от Народното събрание.

Под натиска на масовите протести на 17 юни депутатът оттегли оставката си, за да не бъде гласувана, и Народното събрание отмени избора.

КС бе сезиран по темата с две отделни искания за тълкувателно решение по въпроса дали Пеевски е трябвало да подаде оставка, а Народното събрание трябва да я гласува. Първото бе подадено от БСП и ДПС с коментар, че конституцията изброява изричните условия за предсрочното прекратяване на мандата на народните представители и тя не бива да бъде дописвана. Те твърдяха, че мандатът на Пеевски можеше да бъде прекратен само след гласуване на оставката, предаде Mediapool.

Президентът Росен Плевнелиев поиска тълкувателно решение по същата тема, но два месеца по-късно и заради това неговите въпроси бяха присъединени към вече образуваното дело по питането на управляващите. Президентът твърди, че не е било необходимо изрично решение на Народното събрание за прекратяване на мандата на Пеевски, защото той вече е бил избран на друга позиция и е положил клетва. В противен случай депутатът би изпаднал в състояние на несъвместимост.

КС отхвърля този аргумент с твърдението, че споровете за несъвместимост се решават отделно и те нямат никакво отношение към задължението на Народното събрание да гласува оставката на Пеевски.

С това решение на мнозинството в КС още веднъж се потвърди оставането на депутата от ДПС в парламента. Петима конституционни съдии излязоха с особено мнение по темата. Това са Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Кети Маркова и Георги Ангелов.

Въпреки това решение сагата "Пеевски" за КС все още не е приключила. Предстои произнасяне на съда дали Народното събрание може да отмени решението си за избор на Пеевски за шеф на ДАНС без да посочи мотиви за това.

Не ме интересува, че депутати от ГЕРБ напускат, каза Бойко Борисов

Тези хора, които ме чакаха сега пред студиото, са на временна заетост. Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на ГЕРБ Бо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика