Кунева: Антикорупционният закон ще бъде приет, но като че ли под натиск

4590
Кунева: Антикорупционният закон ще бъде приет, но като че ли под натиск
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният закон има всички шансове за добро приложение, ако начело застанат независими хора. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционални въпроси, предаде „Фокус”.

На кръгла маса в Шумен тя представи основни акценти от закона – плюсове, предизвикателства, пробойните, които той затваря, както и последствията от отхвърлянето му от Народното събрание. Пред присъстващите вицепремиерът посочи, че това е пробизнес закон.

Кунева: Влизане на България и Румъния в Шенген ще засили сигурността в Европа

Като страна на преден пост и трасе на бежански потоци България има остър интерес от обща миграционна политика на Европейския съюз и за...

„За мен беше разочароващо един добре направен закон, потвърден от всичките ни европейски партньори, да катастрофира в зала, защото се оказа, че хората, които се боят от това той да заработи са повече от тези, които казват „хайде да заработи”. Органът трябва да е независим, ако ние ще се борим коя институция да го направи зависим от себе си, аз не участвам в това”, каза Меглена Кунева. Според нея законът ще бъде приет, но сега вече изглежда, че това ще стане под натиск от партньорите.

„Така изглежда – като че ли не го искаме, но въпреки това ще го направим, за да ни оставят намира”, коментира Меглена Кунева. Тя нарече следващите няколко месеца изгубено време за България.

„Могат да се прецизират думи, идеи в този закон, нищо не пречеше да бъде приет на първо четене и парламентаристите да дадат своето, според мен те изчислиха, че ще им е много трудно, след като сме дали един силен текст, Министерския съвет, те да започнат да отслабват този текст и да го направят по-размит, това не им харесва”, каза Меглена Кунева.

По думите ѝ трябва да се направи необходимито, за да поискат повече хора законът да се приложи с цялата си строгост.

Оценката на България в предстоящия доклад на ЕК няма да е положителна, предвижда Кунева

Оценката на България в предстоящия доклад на ЕК няма да е положителна. Това показва позицията на европейските посланици по повод на отх...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика