Кунева: При мигрантска криза и терористични атаки е непростимо да няма анализ на риска

4086
Кунева: При мигрантска криза и терористични атаки е непростимо да няма анализ на риска
Снимка: БГНЕС

"Има събития, на които трябва да се реагира, когато те са факт. Когато става дума за криза като мигрантската криза и като последните терористични атаки, е непростимо, да няма анализ на риска. Доброто управление включва нализът на риска преди да се случили нещата. Стопроцентова безрискова държава и без рискова ситуация няма, но имаме абсолютен контрол над справянето с риска".Това заяви  вицепремиерът Меглена Кунева в "Още от деня" по БНТ.

В този смисъл тя изтъкна факта, че още не е приета Директивата за данните на пътниците, които пътуват със самолет. "Продължаваме да говорим за тази директива и във всеки момент, когато се възобновява дебатът, започва отново старият спор. Директивата предвижда запазване на регистрацията и споделяне на данните. Има въпроси обаче, които са спорни – има ли право някой да разполага с личните данни, колко дълго за тези данни се запазват, имат ли право държавите да споделят помежду си такива данни".

Кунева: Големи групи в обществото ни са в риск от социално изключване

Усилията трябва да са в посока на интерграцията. Трябва да се овладеят рисковете от социално изключване на големи групи в обществото ни...

По думите на Кунева решенията се взимат бавно, защото такава е самата механика на взимане на решения в Европейския съюз. Трябва де се промени процедурата и още нещо – когато се вземат решения, те да бъдат бързо изпълнявани. “А ние имаме едни периоди, в които от влизането в сила на законодателството до неговото прилагане даваме едни 2 години, в които националните администрации да направят всичко необходимо, за да имат стъпката за създаване на нова администрация, която да прилага тази инициатива, т.е. всичко става много бавно.”

Според изследване на Алфа рисърч 52% от българите смятат, че опасността от тероризъм в България е равна с тази във Франция. Кунева коментира тези данни като показател не за България, а по-скоро за нас, българите: че българите сме “станали истински европейци, защото пътуваме, защото можем да се окажем на различни места в Европа и затова сме съпричастни към това, което става във всяка държава.

Вицепремиерът подчерта, че веднага след Шарли ебдо, тя е настоявала по-бързо да се дискутира Шенген. Тогава тя била абсолютно убедена, както и днес, че “приемането на България няма да отслаби Шенген, а напротив, ще провокира разговор за Шенген, ние ще можем да участваме в усъвършенстването на Шенген

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика