Кунева: Темите ни за евроизборите ще са икономиката и заетостта

14359
Кунева: Темите ни за евроизборите ще са икономиката и заетостта
Снимка: БГНЕС

Основните въпроси, които ни поставят хората навсякъде в страната, са свързани с икономиката и работните места. Именно това ще са темите ни за изборите за Европейски парламент. В обществото липсва консенсус по тях и няма никаква визия на политическите сили. Това заяви лидерът на Движение „България на гражданите” Меглена Кунева на пресконференция на Реформаторския блок в Шумен, предаде КРОСС.

„Икономическите мерки, които Реформаторският блок предложи, работят навсякъде. Ако в Европа работят, защо не работят у нас, какво липсва на българската среда, за да не дава резултата като европейска среда - отговорът на този въпрос ще е водеща тема за евровота поне за мен. Ако РБ успее да я наложи като публичен дебат, ще е голям успех", заяви Кунева.

Кунева даде за пример периода между 2001 и 2007 година, за който гражданите по време на срещите посочват като икономически най-спокоен, с най-много инвестиции. Тя напомни, че именно в този период България е получила статут на функционираща пазарна икономика, което е било добър знак за нашата евроориентация, докато сега знаците, които България излъчва, са ежедневни скандали, политически назначения, корупция, злоупотреби, лошо управление.

„Движение България на гражданите" беше силно против „калинките" в предишното управление. Сега се оказа, че за една година при новото управление, има само 14 % служители назначени с конкурс. Т.е. двете управления не се различават и безобразията с администрацията продължават. Но държавата ни е в контакт с българските и чужди инвеститори, с Европейската комисия и се вижда колко може администрацията. С порочните практики се слага „черен печат" върху цялата държава", коментира още Кунева.

На въпрос за Реформаторския блок, тя отговори, че вярва, че във всички следващи вотове реформаторите ще печелят подкрепа. Всяко следващо правителство, Народно събрание, управление ще имат реформатори. Надяваме се реформаторският дух да завладее всички партии и политическата ни система, допълни още тя.

По време на пресконференицита на Блока в Шумен, Николай Ненчев, председател от БЗНС, и Антонин Горчев от СДС изразиха личната си подкрепа за Меглена Кунева като кандидат за европейски депутат от Блока. Меглена Кунева уточни, че след 20 дни РБ ще реши състава и реда на листата за евровота. За нас е чест и удоволствие да работим с нея, каза Николай Ненчев и допълни, че Кунева получава подкрепата на силно репресираните от комунистическия режим хора от БЗНС, които бяха по лагери и затвори. Вярваме, че това ще помогне за широкото представителство на РБ в следващите избори. Единомислието в РБ е налице и е пример как трябва да върви България напред, каза Антонин Горчев от СДС.

Седемте общини на ДПС и БСП в Шуменско получиха огромен процент от средствата от държавния бюджет - 7,5 мил. лв., а остналите три, с кметове от други политически сили, не получиха нито лев, заяви Даниела Русева, областен координатор на ДБГ в Шумен и общински съветник. Това е размахване на пръст към избирателите, че не са избрали правилните кметове, заяви още Русева. Според него държавните средства не се разпределят безпристрастно, а по партиен признак.

 

 

Кунева: Трябва ни план за икономическите последици от кризата в Украйна

Икономическите последици от случващото се в Украйна могат да бъдат сериозни и на България й е нужен национален план за предотвратяванет...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика