Кунева: Това, което е полезно за България, трябва да е важно за ЕС

8450
Кунева: Това, което е полезно за България, трябва да е важно за ЕС
Снимка: БГНЕС

Това, което е полезно за България, трябва да бъде важно и за Европейския съюз. „Набуко“ и влизането ни в Шенген са българската кауза в ЕС. Политическите сили трябва да се обединят и България в един глас да каже, че проектът „Набуко“ е шансът на Европа, който дава възможност за диверсификация на източниците на газ и помага до голяма степен на Русия да се отрезви, заяви председателят на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева тази сутрин в профила си във Фейсбук.

Правителството има два хода - първо, мощно да се започне аргументирано настояване за възобновяване на проекта „Набуко“, защото това е изключително важно за страната ни. Второ, в момента имаме перфектната възможност да постигнем влизане в Шенген, пише Кунева, като добавя, че ако правителството припознае това като национална полза и позиция, ще бъде по-силно на масата за преговорите.

Кунева: България винаги ли ще разчита на НАТО

Изумително е, че в България не се поставя въпросът за европейската отбрана. Това каза пред Радио „Фокус“ председателят на &...

Тя напомня, че Реформаторският блок настоява да се размрази „Набуко“ и да се потърсят всички възможни средства, което Кунева определя като силен сигнал и към Русия да не прави грешки в своята външна политика. Всички искат да се нормализират отношенията с Русия. Европейският съюз иска да търгува с Русия. Само след няколко месеца щеше да бъде събран Г-8 и какъв по-силен жест от страна на демократичния свят, че иска да работи с Русия, от този, подчертава още тя. Нека да се разбере от управляващите в Русия, че са направили изключително грешна стъпка. Неслучайно и Полша, и Балтийските страни, които са гранични с Русия, заявиха, че се чувстват заплашени да не са следващите в обсега на интересите на Русия, пише Кунева в профила си.

По думите й единственият политик с твърда позиция спрямо Русия в контекста на кризата в Крим е Ангела Меркел, която, въпреки че Германия има големи газови доставки от Русия, голям търговски оборот, много компании, които работят тясно с Русия, не се е поколебала да определи Владимир Путин като човек, който живее в паралелен свят. За мен това беше най-симптоматичната част от развитието на кризата, допълва Кунева.

Това, което е полезно за България, трябва да бъде важно за Европейския съюз, подчертава още лидерът на ДБГ в социалната мрежа, като добавя, че Шенген е сигурността, от която България силно се нуждае, като осигурява по-голямо наблюдение и обмен на информация върху територията на страната ни.

Тя припомня и кризата с бивша Югославия, при разпадането на която България беше граница в условията на югоембарго. Нашата икономика години наред не можеше да се оправи от негативните явления, които съпътстваха тази тежка ситуация за нашите съседи. България трябва да си дава сметка за щетите, но и за отговорностите си като граница на ЕС, аргументира се още в поста Кунева.

Кунева: Очаква се от България да каже как гледа на референдума за Крим

Премиерът Орешарски е съобщил, че България е против налагането на санкции на руската страна за начина, по който се завзе, буквално Крим...

Тя коментира и посланията, че като малка страна България нямало как да защити своите интереси в рамките на ЕС. Кунева пише, че това оправдание е аргумент на ниското самочувствие и на липсата на ясно поставен национален интерес. Тя напомня, че през 2008 г. като европейски комисар е успяла да извоюва с екипа си допълнителни 300 млн.евро в помощ за енергетиката чрез средства за Фонда „Козлодуй“ и допълнителни средства във връзка с газовата криза. Тогава имахме аргументи и факти и буквално за часове се дадоха допълнителните средства, подчертава Кунева, като допълва, че финансирането на интерконекторната връзка между Румъния и България е било решено на заседанието на Европейската комисия за часове. Това е безпрецедентен случай и тогава успяхме да защитим интереса си, въпреки че връзката не беше предвидена за европейско финансиране. Това обаче става, когато знаеш какъв е интересът на страната ти и да гледаш само него. Сега интересът е ясен - алтернативна доставка на газ, за да сме независими, и влизане в Шенген, за да гарантираме сигурността си в южната гранична зона на ЕС, заявява във Фейсбук Меглена Кунева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика