Кънев: ГЕРБ се ядосват, защото имат независима опозиция, която не могат да купят

2781
Кънев: ГЕРБ се ядосват, защото имат независима опозиция, която не могат да купят
Снимка: БГНЕС

"ГЕРБ не се ядосват защото ДСБ „преяжда с власт“, а защото „имат независима опозиция, която не могат да купят и да прилъжат, с която нямат общи икономически корени и интереси, както с БСП и ДПС“. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването „Тази неделя“ по bTV.

"Не иронизирах, когато казах, че ако ГЕРБ са недоволни от кадровата политика на правителството, може да поискат вот на недоверие".

Изказването му идва дни, след като парламентарната група на на ГЕРБ призова да бъдат изтеглени от властта всички партийни назначения на ДСБ.

Радан Кънев: ДСБ е опозиционна партия, не издига хора във властта

„ДСБ е опозиционна партия, не издига хора във властта, не защитава който и да било във властта свой кадър. На отделни експертни...

Кънев призова ГЕРБ, премиера Бойко Борисов и министрите да уволнят всички хора от неговата партия, които са във властта. Според него обаче управляващите не искат да направят това и дори напротив - искат ДСБ да е част от управлението.

"Да ги махат. Но Бъчварова каза, че не иска да маха Цвятко Георгиев. Това, че някой е приличен и компетентен човек и си върши работата не означава непременно, че е от ДСБ. Но при нас повечето са таквиа. Ако иска (Бойко Борисов - б.р.) да махне шефа на ТЕРЕМ, да върне дружеството на крадците, но той ще носи отговорност. Знам, че искат да сме част от това управление, но не сме", каза лидерът на ДСБ.

На въпрос дали смята да се извини на ГЕРБ и правителството за поведението си, както пожела депутатът от от управляващата партия Валентин Радев, Кънев отговори: „На кого? Това чак ме шокира. Има някакъв манталитет, който е много плашещ – манталитет на недосегаемост, сходен с късните 80 години. ГЕРБ не е БКП, няма чл. 1 на Конституцията. Аз ги гледам и в парламента същите хора – Радев, Караянчева – на Атанасов гвардийката. Като чуят критика към ГЕРБ, те скачат, започват да викат. Сега искат извинение, защото ги критикувам. Те в момента са сърдити, че получават сериозна, основателна критика, докато сегашната псевдоопозиция – БСП и ДПС, им се подмазва и се ослушва за някой къшей от властта“.

Кънев даде за пример обществените поръчки – след като месеци наред всички са отричали твърденията на ДСБ, че поръчките отиват в ДПС, накрая „излиза премиерът и казва: „Вярно е, прекратявам ги“. По този начин ГЕРБ излага лидера си, коментира Кънев.

Помолен да коментира обвиненията за назначения на членове на ДСБ във властта, той посочи, че от споменаваните лица само Добри Валачев (Добромир Валачев, зам.-областен управител на Габрово) и Цветко Георгиев (Цветомир Георгиев, зам.-министър на вътрешните работи) са членове на неговата партия, а огромната част от хората дори не ги познава и не е знаел, че заемат тези позиции.

ТЕРЕМ няма договор с кантората на Радан Кънев, но е назначил негов кум

Военноремонтният завод ТЕРЕМ няма сключен договор с кантората на Радан Кънев. Това заяви председателят на Съвета на директорите на друж...

Има единични хора, които аз лично съм предлагал на премиера, като зам.-министър Николай Николов в енергетиката – човек, който няма нищо общо с ДСБ. „И с това горе-долу се приключва“.

Относно позицията си за Реформаторския блок (РБ) и мястото на ДСБ в него и във властта.

"Всеки министър е министър на РБ. Формално погледнато ДСБ, ДБГ, СДС нямат споразумение с ГЕРБ. Без РБ и неговият резултат на изборите, никой нямаше да е министър. „Гръб на всеки министър е премиерът. Ако на някой гръб са му (Меглена) Кунева и (Божидар) Лукарски, жална му майка“.

„Шефът на „Терем“ Стоил Яков е мое предложение, да, с което, към днешна дата мога само да се гордея“, каза Кънев.

Лидерът на ДСБ потвърди, че неговият кум – адвокат Васил Танков, има граждански договор с „Терем“ за юридически и консултантски услуги, но отрече да го е уреждал. „Стоил и Васил (Яков) се познават отдавна. Проучих договора и полученото според платеното е много изгодна сделка за „Терем“, така че нищо чудно, че дружеството е на 3 млн. печалба, коментира лидерът на ДСБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика