Кънев на практика призна: Съдебната реформа е кауза пердута

6247
Кънев на практика призна: Съдебната реформа е кауза пердута
Снимка: БГНЕС

Промените в Конституцията, касаещи реформата на съдебната система, ще бъдат минимални и доста окастрени. Това призна съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев по време на дискусия в парламента, организирана от гражданската инициатива "Правосъдие за всеки", информира в. "Сега".

Инициативата предлага 7 радикални изменения в съдебната система - независимост на прокурорите от главния обвинител, намаляване на мандата му, както и на Висшия съдебен съвет (ВСС), явно гласуване в съдебния съвет, намаляване на парламентарната квота в него, независим зам.-главен прокурор за корупцията, възможност да се обжалват всички административни актове в съда. Единствено предложението за две колегии във ВСС (на съдиите и на прокурорите) изглежда реално, тъй като получава подкрепа от политиците. Те обаче все още спорят как да изглеждат въпросните колегии.

Венецианската комисия подкрепя конституционните промени в България

Очаквам становището на Венецианската комисия да консолидира волята и да даде смелост на народните представители в работата по реформа...

"Балансите изначално са неблагоприятни. Във всички групи, включително и в нашата, има страхове и/или зависимости, когато става дума за темата за прокуратурата. Страховете надделяват. Страхът е от злоупотреба от страна на прокуратурата. Другият страх е, че нивата на корупцията в съдебната система са пряко свързани с медиите. Т.е. ако не страхът, че ще тръгнат по петите ти прокурори, то страхът, че ще тръгнат по петите ти журналисти, е твърде реалистичен. А това е сериозна спирачка", призна Кънев. Именно депутати от Реформаторския блок внесоха 6 от 7-те предложения на гражданската инициатива като поправки в конституцията между първо и второ четене.

"Липсата на независимост на прокурорите от главния прокурор е основен проблем", заявиха от "Правосъдие за всеки". Гражданите представиха данни, че според изследване на "Алфа Рисърч" доверието в държавното обвинение е едва 6%.

"Конституционната реформа за децентрализирана прокуратурата трудно ще се случи веднага. В момента може да се извърши само законодателна промяна, която лесно може да бъде преобърната при първа възможност. За това трябва да се търси единствено възможност за реформа по конституционен път, но това няма да е лесно", призна Радан Кънев. Той сподели, че за по-радикалните промени, които бяха орязани чрез "историческия компромис", постигнат през юли, не е имало дори обикновено мнозинство.

Методи Андреев - единственият депутат от ГЕРБ, който отиде на дискусията, каза, че подкрепя предложението за премахване на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите и въвеждането на новата длъжност - зам.-главен прокурор за борба с корупцията. Той обаче не бил убеден, че предложенията ще получат подкрепа от останалите парламентарно представени сили.

Радан Кънев и ДСБ се прицелиха директно в главния прокурор

Проектопредложение за промени в Конституцията, които доведоха до разнобой в управляващото мнозинство през пролетта, са внесли депутатит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика