Кънев поиска от Борисов да спре обществена поръчка, ощетявала варненци с милиони

3062
Кънев поиска от Борисов да спре обществена поръчка, ощетявала варненци с милиони
Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДСБ Радан Кънев осветли обществена поръчка за сметосъбиране и почистване във Варна, която по думите му ще ощети варненци с 20 млн. лева за 5 години. Това стана на извънредна пресконференция в централата на партията.

Според него поръчките са проведени по крайно непрозрачни процедури.

Кънев: Има брутален картел на гърба на българския данъкоплатец

Този първи пакет от промени в закона за съдебната власт цели единствено спазването на срокове и е доста ограничен по обхват. Там няма н...

Две фирми – консорциуми са спечелили конкурсите за почистване в пет варненски района. Те ще получат около 61 млн. лева в следващите пет години.

Печелившите са „ЗМБГ” АД, София и „Консорциум Варна 1” ДЗЗД, Варна. Според раздадените на пресконференцията документи и двете дружества са свързани с братята Кирил и Георги Домусчиеви чрез фирма „Титан”, която ги контролира. Кирил Домусчиев е председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Именно „Титан” чисти и най-големите райони в София.

Според думите на Кънев в конкурсите за Варна за отделните дейности двете фирми са спечелили, въпреки че са предложили средно с около 40% по-високи цени в сравнение с останалите участници.

Печелившите фирми победили в конкурсите благодарение на оценка на „техническите предложения” – те получили по 100 точки, докато конкурентите са с около 50 точки по този параграф.

Радан Кънев: Спрените обществени поръчки са с нагласена документация и предизвестен победител

Част от спрените обществени поръчки са с нагласена документация и предизвестен победител. Общата стойност е за над 1,7 млрд. лева, а то...

Така двете фирми, свързани с Домусчиев, си поделили петте района (едната печели три, а другата - два района).

Любопитен факт е, че тръжната комисия е била сменена в движение.

„Все още няма ясен отговор от премиера защо бяха спирани обществени поръчки в последните седмици. На всички е ясно, че процедурите бяха опорочрени и непрозрачни. Сега обаче ние призоваваме Бойко Борисов да спре тази поръчка“, обърна се Кънев към министър-председателя.

Лидерът на ДСБ призова и компетентните райони да извършат разследване на възложителя за смяната на състава на комисията. По думите му трябва да се разбере и дали нагласената документация, която е дала 100 точки на избраните фирми и 40% по-висока цена, е минала през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и по какъв начин комисията е допуснала подобна тръжна документация да мине.

Той беше категоричен, че нито ДСБ, нито Гражданската квота, нито Реформаторският блок ще има номинация в „порочната процедура за избор на новия състав на КЗК.

Радан Кънев не вярва, че спрените поръчки за Пеевски са "законово изрядни"

Безспорно, при прекратяването на поредица обществени поръчки, свързани основно с кръга около Пеевски, Валентин Златев и Цветан Цветанов...

„В момента приключват задкулисните договорки, като се разпределят партийните квоти, зад които прозират ясно корпоративни квоти“, добави още Кънев.

Репортер на Actualno.com опита да се свърже с кмета на Варна Иван Портних, както и с председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, но и двамата не отговарят на обаждания. Изпратено е и писмено запитване до КРИБ, КЗК и Агенцията по обществени поръчки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика