Кънев: Политическият гръб на Петър Москов се казва Бойко Борисов

13532
Кънев: Политическият гръб на Петър Москов се казва Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Политическият гръб на Петър Москов се казва Бойко Борисов и е министър-председател на България. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в ефира на bTV в отговор на въпрос кой сега ще е политическият гръб на здравният министър Петър Москов, след като ДСБ излиза в опозиция, но Москов, който е член на ДСБ, запазва министерския си пост.

Вчера, 12 декември, в Поморие беше заседанието на ръководството на ДСБ, на което националното ръководство на ДСБ взе решението за излизане в опозиция.

Кънев смята, че може да има поправки в Конституцията между второ и трето четене

Лидерът на ДСБ Радан Кънев допусна възможност за обсъждане на поправки в Конституцията между второ и трето четене. "Чух, че е възможно ...

Вчера Радан Кънев посочи, че ако ДСБ реши да остане на власт и не излезе в опозиция, той ще подаде оставка като председател на партията. На заседанието на партията обаче никой не е искал оставката на Кънев, обясни той. "Позицията ми получи силна и единодушна подкрепа", заяви още политикът. По думите му не се коментирало нито решението за излизане в опозиция, нито подкрепата за лидера на партията. 

ДСБ е в опозиция не само на парламентарно ниво, в опозиция е както спрямо правителството, така и срещу парламентарното мнозинство, обясни също Радан Кънев. 

В тази връзка лидерът на ДСБ коментира, че Петър Москов "не може да се тълкува като министър от ДСБ в правителството". "ДСБ е опозиционна политическа сила, тя няма права да има министри", каза още той.

"Личният избор на министър Москов обуславя оставката му", посочи Радан Кънев. Той добави, че партията подкрепя политиките в здравеопазването и няма как да смени мнението си по този въпрос.

Кънев обаче заяви, че ДСБ не може да остане в мнозинството, когато партньорите не са си спазили общенаята си за конституционна промяна.

ДСБ-София застава зад Кънев

Софийската организация на ДСБ подкрепя действията на лидера си Радан Кънев и иска излизане на партията в опозиция. Това съобщи пре...

Лидерът на ДСБ потвърди, че здравният министър е подал оставка като зам.-председател на партията. "Петър не е заместник- председател на ДСБ по силата на собственото си решение", заяви той.

Кънев отрече да има конфликт между него и Москов, но подчерта, че пътищата му със здравния министър по политически план се разделят.

Относно ситуацията, в която ДСБ, които са част от Реформаторския блок, излиза в опозиция, а РБ е част от управляващото мнозинство, Кънев посочи, че тепърва предстои да си взимат решения.

"Тепърва предстои да убедим колегите, че подкрепата за това управление е вредно за страната", заяви Кънев. "От тук нанатък скоро всеки трябва да направи своя избор относно конкретни цели", посочи той.

По думите му излизането в опозиция не е "емоционален акт", а стратегически ход в дългосрочен план. Това е въпрос има ли всъщност кой да вземе силните решения и за икономическото развитие и за съдебната реформа, заяви лидерът на ДСБ.

Радан Кънев срещу Цветан Цветанов - кой сложи розовите очила?

Първият политически сблъсък лице в лице между Радан Кънев като политически символ на протеста заради съдебната реформа и Цветан Цветано...

Дясноцентристкото правителство на ГЕРБ не дава тези отговори, смята Кънев. По думите му по време на това управление няма да се случи съдебната реформа.

Според Кънев ГЕРБ има широка подкрепа в парламента от ДПС, АБВ И ПФ, и така РБ се явява единствената истинска опозиция. Отношенията между ГЕРБ и ДПС не са отношения между управляващи и опозиция, коментира още той.

"Моля въпросите ви за предсрочни избори да са към Бойко Борисов", така отговори Радан Кънев, коментирайки, че ако РБ са толкова малки, то няма да могат да предизвикат предсрочни избори. Той коментира също противоречивите думи на премиера Борисов, който заявява, че реформаторите са малка партия, но същевременно обяви, че РБ клатят стабилността.

"Добре, щом сме толкова важни, значи ще ги спечелим. Давайте ги насам", заяви Радан Кънев.

Припомняме, че министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка, след като парламентът гласува значително окастрените предложения за съдебна реформа, които запазват като цяло правомощията на главния прокурор. След оставката на правосъдния министър и гласуването в парламента стотици излязоха на протест с искане за радикална съдебна реформа.

Лекари призовават Москов да не подава оставка

Часове преди ДСБ да обяви официално решението за бъдещото си участие в управлението на страната, от Асоциацията на университетските б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com