Кънев защити Цацаров: Главният прокурор е изнудван от мафиотски синдикат

3663
Кънев защити Цацаров: Главният прокурор е изнудван от мафиотски синдикат
Снимка: БГНЕС

„Яневагейт” стана много сериозен скандал, откакто подсъдимата Румяна Ченалова започна да говори по медиите. Безспорно и сценарий има – никой не може да ме накара, че Ченалова говори без да има „много сериозен криминален гръб”. Има и скандал, има и изнудване и главният прокурор се поддава на това изнудване. Той влиза в говоренето на най-долнопробната част от българските медии, смята лидерът на ДСБ Радан Кънев, който говори пред Нова телевизия.

Аз не съм от особено важните хора в българската политика – дет се вика съм 1,70 висок. Има атака и едната ѝ посока е, че искам да сваля Бойко Борисов. Успоредно с това се развива сценарият, че съм гей и имам любовник в САЩ – т.нар. помийна атака. Леко на шега го казвам, но Цацаров отива в посока да повярва и в тази сюжетна линия и да ме направи гей, внуши Кънев.

Кунева не пожела да коментира "Яневагейт"

Няма да коментирам записите по "Яневагейт", докато българските институции не докажат произхода им. Така вицепремиерът Меглена Кунева го...

В българската съдебна система има едно престъпно ядро, една престъпна мрежа. Защо забравихме г-жа Желявска (бел. ред. – един от заместниците на Владимира Янева в СГС), която разпределяше делата? Тази мрежа стига до Върховна прокуратура, до върховните съдилища, убеден е Кънев. Те казват на Цацаров чрез Ченалова – пази ни, иначе Ченалова ще продължи да говори, добави той. На конкретен въпрос кои са те, Кънев не можа да даде отговор. Дали Румяна Ченалова е била част от корупционната схема – това можело само съдът да каже, заяви политикът.

Не е вярно, че Реформаторският блок иска да смени г-н Цацаров. Той се поддава на натиска, който упражнява г-жа Ченалова, смята Кънев. И даде пример – хората, които ме пишат за гей, нямат нищо срещу мен, но ме заливат с помия, за да спрат „реформаторския устрем”.

Има два варианта на тежката съдебна криза. Вариант едно – да се гласуват конституционните поправки, за да има независим прокурор по румънски модел, който да се занимава с корупционните практики по високите етажи на властта. Срещу този вариант има съпротива в парламента, каза Кънев. В Румъния това работи с голяма ефективност и нашите политици и магистрати като го виждат, се страхуват, поясни Радан Кънев. Вторият вариант – Цацаров да делегира права на някой извън всякакво съмнение, който да е приет положително от обществото, да завърши разследването по „Яневагейт”. Предлагам да вървим по този път, да се успокои обществото, заяви тъмносиният политик.

Радан Кънев очаква в „Яневагейт” да има нови епизоди, защото „тези мръснишки кампании” така се развивали. Намираме се в мафиотска война, смята той.

ВСС не пожела да почне дисциплинарно производство срещу Бецова и Динев заради Данов

ВСС отказа да образува дисциплинарки срещу прокурор Боряна Бецова и градския прокурор на София Христо Динев по предложения на правосъдн...

Според Радан Кънев има огромен обществен натиск за истинска съдебна реформа. Той избегна въпроса дали Бойко Борисов му вярва, но подчерта, че за да я има реформата, трябвало да има силно сътрудничество между ГЕРБ и Реформаторите. Виждате клиновете, които се вбиват в ГЕРБ – например между Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова, посочи Кънев. Очевидно е, че и върху Бойко Борисов се оказва огромен натиск от криминални структури в съдебната система, но мисля, че той ще успее и ще си консолидира партията, подчерта лидерът на ДСБ.

На директен въпрос има ли правосъдния министър Христо Иванов политическа подкрепа, Кънев отговори, че има консолидирана, ясна подкрепа на цялото правителство. В Реформаторския блок подкрепата за Христо не е достатъчно силна, което дава възможност да бъде удрян от ГЕРБ. Чувам ясни сигнали – например Даниел Вълчев, с които се подлива вода и се правят позициите ни пред премиера по-слаби, каза Кънев. Никого не обвинявам в интригантство, побърза да каже той.

Ако залагаме на едни и същи кадри с тежки зависимости, няма да мръднем. Ако едни и същи пияндурници се мъкнат по телевизионните студия като експерти по всичко, а знаем, че са ченгета, няма да мръднем. Как хора, които са играли с престъпници и мутри, ще управляват европейска държава - ми не могат, завърши Радан Кънев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика