Л. Панов: Мълчанието ще ни превърне в съучастници в нещо, с което не сме съгласни

3783
Л. Панов: Мълчанието ще ни превърне в съучастници в нещо, с което не сме съгласни
Снимка: БГНЕС

Ако си поставим за критерий как за обществото и за човека от България има значение върховенството на правото, България бързо ще се превърне в хубаво място за живеене.

Това каза пред журналисти председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов по повод подадения срещу него сигнал за речта му от средата на ноември при честването на 135 години ВКС, в която разкритикува орязаните на приетите два дни по-рано конституционни промени, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

ВСС реши да не се захваща с Лозан Панов

Комисията по професионална етика и превенция на корупцията прекратява преписката по случая и не извършва проверка по нея. Това каза пре...

Панов отбеляза, че доброто и злото са въпрос на избор, а свободата е по природа.

„Благодаря на всички колеги, които застанаха зад едно от най-важните постижения на демократичните общества - свободата да се изразява човек свободно и да си изразява мнението. Мълчанието прави хората страхливци“, каза още Панов.

Според него онова, от което човекът трябва да се страхува, е самият страх.

„Когато, в качеството си на председател на върховна институция, станах свидетел как бяха бламирани ключови промени в конституцията, аз не само ще ползвам правото си на свободно изразяване, но и ще продължа да го правя независимо какви проверки, заплахи и медийни операции „респект“ се правят срещу мен“, уточни Панов.

Захариева не иска срещу Панов да се образува дисциплинарно производство

Правосъдният министър Екатерина Захариев изрази надежда етичната комисия на Висшия съдебен съвет да приключи позитивно обсъждането на с...

Според него с действията си той защитава своето право на свободно изразяване на мнение. „Считам за мой дълг да продължавам да го правя, защото мълчанието ще ни превърне в съучастници в нещо, с което не сме съгласни“, добави Панов. По думите му, разделението на властите спомага за ефективността на управлението.

„Разделението на властите означава дори стълкновение на различните власти, за да няма нито една от тях възможност за произвол“, добави той. Според него основната цел е всяка власт да не може да злоупотребява и така да се предпази народът от автокрация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика