Лавров поддържа тезата на Москва, че двустранните споразумения за "Южен поток" са по-важни

30854
Лавров поддържа тезата на Москва, че двустранните споразумения за "Южен поток" са по-важни
Снимка: БГНЕС

Законодателството на ЕС не може да пречи за договорките относно "Южен поток", направени преди да бъде приет Третия либерализационен пакет. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров, който е на двудневно посещение в България и вече се срещна с премиера Пламен Орешарски.

"Ние знаем, че Европейската комисия има свое виждане относно изграждането и по-нататъшното функциониране на газопровода в контекста на разпоредбите на Третия енергиен пакет на ЕС. От своя страна изхождаме от това, че основополагащите правни документи за реализиране на проекта са сключените между Русия и страните-участнички в „Южен поток” двустранни междуправителствени споразумения. Законодателството на ЕС не трябва да се прилага ретроспективно, да пречи на изпълняването на договореностите, постигнати по-рано", смята Лавров, предаде Агенция "Фокус".

РИА Новости: Сергей Лавров ще обсъди въпроса за "Южен поток" в България

Руският външен министър Сергей Лавров ща направи в понеделник работна визита в България, като една от главните теми по време на посещен...

Според руската страна е "очевидно, че „Южен поток” ще допринесе значително за комплексната енергийна сигурност на Европа, като способства за диверсификация за маршрутите на газовите доставки. От това ще спечелят всички – и Русия, и европейските потребители, в това число, разбира се, и България, смята Лавров.

"Що се отнася до вашата страна, става дума, по-специално, за участието на български компании в изграждането на газопровода, създаване на нови работни места, приток на многомилиардни инвестиции и нови технологии, а в перспектива – събиране на големи такси за транзит и гарантирани дългосрочни доставки на газ. Важността на „Южен поток” както за България, така и за Южна Европа като цяло неведнъж се е изтъквала от българското правителство", заяви Лавров.

Руският първи дипломат смята още, че не бива да се допуска Европа да бъде използвана заради нечии интереси, и да се превърне в заложник на недалновидните идеологизирани подходи. Лавров е категоричен, че Русия ще продължава последователно да придвижва проекта "Южен поток".

Припомняме, че Русия вече се обърна към Световната търговска организация (СТО) заради Третия либерализационен пакет. Според Москва той противоречи на нормите на СТО.

Вигенин в Сърбия: Надявам се ЕК скоро да ни разреши да продължим с "Южен поток"

България се надява да продължи строителството на газопровода "Южен поток" след няколко седмици, щом получи съответните разяснения от ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика