Лукарски намери кусур на ТТИП - визовият режим от наша гледна точка

19860
Лукарски намери кусур на ТТИП - визовият режим от наша гледна точка
Снимка: БГНЕС

Има вероятност да не подкрепим Трансатлантическото търговско споразумение между САЩ и ЕС (ТТИП) и твърдо държим визовият режим за българи, пътуващи за САЩ, да бъде част от преговорите по него. Това заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос дали България трябва да подкрепи ТТИП, ако САЩ не отмени визите за българи, предаде БГНЕС.

ТТИП беше един от основните въпроси, който беше залегнал в работата на Съвета по външна търговия. Официалното становище на България не се различава много от това на другите страни-членки, с разликата, че ние искаме като основен въпрос в преговорите да залегне и визовият режим за българите за САЩ, каза Лукарски. Той обясни, че на този етап преговорите не са стигнали до момента за обсъждане за визовия режим за българи. Официалното становище на правителството е, че в преговорите по ТТИП трябва да се разгледа и въпросът за визите за българи, добави той.

В края на миналата седмица Лукарски бодро обяви, че България подкрепя ТТИП.

Около ТТИП има сериозни тревоги. То засяга няколко различни сфери и де факто означава премахване т.нар нетарифни бариери пред търговията, т.е. регулации и стандарти от всякакъв тип. Така в ЕС свободно ще могат да влизат ГМО стоки от САЩ, няма да има толкова сериозни бариери пред добива на шистов газ, а всеки голям инвеститор ще може по-лесно да осъди дадена държава, ако не му изнасят бизнес условията в нея.

В началото преговорите за ТТИП се водеха изцяло тайно, в момента завесата се открехва по малко, но само заради силния обществен натиск в Европа. Анализаторите предполагат, че споразумението така или иначе ще се приеме, но се надяват поне някои условия по него да се смекчат.

Не съм съгласен, че икономиката е замиращ ресор, коментира икономическият министър. Според него идеята на Министерство на икономиката била да създаде правна регламентация и рамка, която да способствала развитие на бизнеса и икономиката. Отдавна не сме във времената на плановата икономика, така че основната роля на министерството е подпомагане на бизнес климата и създаване на правна рамка, за да може бизнеса сам да се развива и определя икономиката, каза Лукарски. Той цитира и един от съветниците си Владимир Каролев, който бил на мнение, че в световен мащаб основно правото спомага за развитието на бизнес климата и икономиката.

Лукарски не очаква драстични санкции от ЕК по настоящата ОП "Конкурентоспособност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика