Лукарски: Няма как мултинационални корпорации да не ни съдят на арбитраж

28729
Лукарски: Няма как мултинационални корпорации да не ни съдят на арбитраж
Снимка: БГНЕС

Клаузите за арбитраж на надционално ниво между инвеститор и държава-членка на ЕС няма как да бъдат изключени от Трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП). Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски по време на днешния парламентарен контрол.

Според Лукарски и българското процесуално законодателство позволява да има наднационален арбитраж и България не може да защитава позиция, в която да искаме арбитражът да отпадне изцяло от ТТИП.

Европейците не се доверяват на брюкселските хвалебствия за ТПТИ

Скандалното търговско споразумение в проект между САЩ и Европейския съюз продължава да предизвиква оживени спорове. Засилва се и натиск...

Ако ТТИП стане факт при сегашните условия, арбитражът по същество би означавал, че голяма корпорация може да съди България пред международен орган, ако страната ни забрани нейни инвестиции на някаква база - например екологична.

Същевременно Лукарски подчерта, че България няма да отстъпи по въпроса с мораториума върху шистовия газ. Икономическият министър не говори твърдо каква е позицията ни за ГМО, но уточни, че в ТТИП този въпрос не е засегнат. Припомняме, че ЕП вече гласува всяка страна-членка на ЕС сама да решава дали да разреши - изцяло или частично или да забрани напълно ГМО на своя територия - както консумиране, така и култивиране. Лукарски обяви и че обществеността вече е добре запозната със споразумението предвид няколко информационни срещи, но не представи анализ как конкретно ще се отрази на българската икономика ТТИП.

От БСП, чрез Кристиан Вигенин, обявиха, че не подкрепят ТТИП при сегашните обстоятелства и искат да има защита на честния труд и екологичната безопасност, а не да се залага на корпоративно начало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика