Лукарски премина през първия си изпит, макар и в телевизионно студио*

22968
Лукарски премина през първия си изпит, макар и в телевизионно студио*
Снимка: БГНЕС

Председателството на Реформаторския блок ме подкрепи, като кандидатурата ми беше издигната от СДС. Радан Кънев е човекът, който даде идеята да стана министър на икономиката. Това заяви новият икономически министър Божидар Лукарски.

Декларация от Гражданския съвет на Реформаторите срещу мен няма, категоричен беше лидерът на СДС. Не знам откъде излезе тази декларация и колегите ми, например Мартин Димитров, Трайчо Трайков, не са подписвали. Мартин дори е казал пред медиите да не го вкарват в интриги, обясни Лукарски.

В МЗХ се надяват да бъдат осигурени средства за животновъдите

Министерството на земеделието и храните остава в едни добри ръце. Това каза служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев п...

Не от вчера съм обект на медийни атаки. Имам обаче достатъчно експертиза – четири години в Агенцията по приватизацията и пет години като зам.-кмет и отговарящ по търговската дейност в Община „Младост” на София, посочи Лукарски. Да не говорим, че голяма част от колегите ми в Европа са адвокати и юристи – например Кристин Лагарад, управителят на МВФ. В Германия икономическият министър е гимназиален учител, добави той.

На въпрос колко е БВП на България, лидерът на СДС отговори, че е 40 млрд. евро годишно. Изпитът в „Лице в лице” на bTV на новия министър продължи – как ще се отрази фалитът на КТБ на банковата система? Ликвидация е теминът, отвърна Лукарски. И уточни, че износът на оръжие например ще е затруднен, защото КТБ е била основна брънка по отношение на „Кинтекс”. Много от фирмите с влогове над 100 хил. евро ще бъдат затруднени, някои ще са принудени да правят съкращения, а тези хора по-трудно ще си намерят работа, защото са висококвалифицирани, прогнозира Лукарски. Той уточни, че Министерството на финансите, БНБ и КФН трябва да се занимават с КТБ. Няма сериозна опасност за икономиката ни заради КТБ, сигурен е Лукарски.

Новият министър обеща, че ще „прави усилия да се демонтира моделът „КОЙ” в икономиката”, а и не само. Основна роля обаче ще има правосъдното министерство и правосъдната система, измъкна се леко той. Но се съгласи, че по отношение на обществените поръчки трябва да работи и икономическото министерство. Запитан при какви обстоятелства ще напусне поста си, Лукарски каза, че би си тръгнал, ако не си изпълни задачите и загуби подкрепата на хората от Реформаторския блок. Най-важната ми задача е развитието на малкия и среден бизнес – в България една фирма в този сектор „живее” три години, уточни Божидар Лукарски. За целта чрез оперативните програми ще се цели да се подкрепи развитието на иновации, за да излиза нашият малък и среден бизнес в чужбина. Лукарски подкрепи правосъдния министър Христо Иванов, който „ще има нужда от по-сериозно мнозинство в парламента”, за да направи необходимите реформи в битката с „КОЙ”.

Моите уважения към г-н Кадиев, но аз като работих в Агенцията по приватизацията, не знам къде работи той. Така Лукарски коментира Facebook статуса на Кадиев „Не си същия, като си гладен, Лукарски”.

7 ноември: Да ни е честито новото правителство

България официално има ново правителство. По отношение на премиерската кандидатура на Бойко Борисов гласуваха 234 депутати, „за...

* Информацията е коригирана в частта за информацията за БВП на България - 40 млрд. евро според г-н Лукарски, а не лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика