Маковей: Губите безсмислено време с промени в Конституцията и нови органи

10179
Маковей: Губите безсмислено време с промени в Конституцията и нови органи

Бившият правосъден министър на Румъния Моника Маковей смята, че евентуални промени в конституцията само ще забавят борбата с корупцията у нас.

Маковей, която е гост на форум, организиран от инициатива "Правосъдие за всеки", посъветва страната ни да намери човек, който е готов да поема рискове и да не се страхува, а не само да се създават нови органи и да се променят закони, тъй като по този начин само се отлагат действия, съобщи БНР.

Маковей определи като "прахосване на време" не само намеренията за промяна в основния закон, но и създаването на специална структура, която да разследва корупцията.

Според нея рецептата, която е успяла в Румъния, е минавала през избора на два пътя. Политик, с воля за радикална реформа, или независим прокурор, който да увлече и другите прокурори след себе си. Румънският вариант е проработил през избора ѝ за правосъден министър. Тя пък след поредица от психотестове е намерила и точния прокурор.

Не очаквайте политиците да дадат зелена светлина на разследвания срещу самите себе си, предупреди тя и попита няма ли в България поне един прокурор, който да има воля за реформа. Наречете тази реформа война или битка, но някой трябва да сложи началото ѝ, смята Маковей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика