Манолова избухна срещу новия правилник на НС, предлаган от ГЕРБ

14891
Манолова избухна срещу новия правилник на НС, предлаган от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

За пръв път парламентарна сила предлага Народното събрание да работи без кворум. Това заяви възмутено червеният депутат Мая Манолова пред Нова телевизия.

Ние заявихме, че ще сме конструктивна опозиция и няма да бягаме от заседания, както правеха ГЕРБ и Атака, продължи Манолова. И отрече, че с промяната в парламентарния правилник, предложена от ГЕРБ, се блокира възможността да се поиска поименно преброяване на кворум и междувременно една-две-три парламентарни групи да излязат от зала. Досега при липса на кворум заседанието се прекъсваше и ако след поименна проверка не бяха налице половината депутати, те се разпускаха за деня. От ГЕРБ предлагат парламентът да заседава без кворум, но не и да има гласуване.

Предложение - НС да заседава и без кворум

Преди гласуването на правилника на Народното събрание депутати от ГЕРБ са направили следното предложение - парламентът да може да засед...

Освен всичко друго, се създава възможност само веднъж на три месеца опозицията да предлага свой законопроект. „Има една процедурна възможност всяка сряда опозицията предлага свои законопроекти, които да се включат в парламентарната програма да се гласуват от мнозинството, ако получат подкрепа се включват и се обсъждат и гласуват, ако не – остават за следващата седмица”, обясни Манолова. Забранява се да се правят изявления и декларации. Опъва се и чадър над министрите в кабинета – явно ГЕРБ се плашат за „крехките души” на правителството, а ако председателят на Народното събрание реши, че депутат се държи обидно към министър, може да го отстрани за до три заседания – по субективна преценка, изброи Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика