Манолова: Предложението за задължително гласуване е противоконституционно

27956
Манолова: Предложението за задължително гласуване е противоконституционно
Снимка: БГНЕС

В чл. 42 на Конституцията е казано, че гласуването е право на българските граждани, а не задължение. Затова считам, че предложението на президента за задължително гласуване обслужва определени политически партии, а Плевнелиев не се проявява като обединител на нацията. Това заяви в „Лице в лице” заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова.

Електронното гласуване противоречи на тайната на вота – това е постановено от Коституционния съд, посочи тя. Никой не може да гарантира, че при дистанционно гласуване няма да има натиск, каза тя. На въпрос защо Манолова приема априрори, че електронното гласуване показва тайната на вота и защо се бави електронното правителство, тя каза, че и с електронен подпис можело да се влияе на гласоподавателя. Щом гласуването е дистанционно, как се гарантира, че не е направено под заплаха, попита тя, но призна, че в Естония, където има електронно гласуване, проблемът с купуване на гласове вече не е факт.

Манолова: Как ГЕРБ гледат хората в очите след кодекса „Фидосова"?

Аз се чудя как ГЕРБ гледат хората в очите, след като видяхме как действа кодексът „Фидосова". Хората помнят хаоса, който те пре...

По темата Цветанка Ризова заяви, че с отказа да се прави електронно гласуване както е в Естония, където се действа така, сами признаваме, че българското общество е неграмотно и не може да се справи. Ризова каза, че като гражданин тя самата иска да може да избира мажоритарно.

Мая Манолова добави още, че Плевнелиев можеше да не е президент, ако гласуването беше задължително. Можеше тогава Светльо Витков да стане президент – защото хората не обичат да бъдат принуждавани за нещо, каза тя.

Манолова заяви, че е разочарована от отсъствието на президента при дебатите с гражданските организации в Комисията за промените в Изборния кодекс. Заместник-предеседателят на Народното събрание каза, че пак ще направи дискусия по трите предложения на Плевнелиев.

Червеният депутат призна, че е един от учредителите на АБВ, но сега идеята на движението е да се отцепват гласове от БСП и движението АБВ става патерица на ГЕРБ и Бойко Борисов. Ще спечелим изборите, но с появата на АБВ няма да е толкова убедително, завърши тя.

Какво представлява електронното гласуване?

Електронно гласуване (познато като е-гласуване) е термин, обхващащ няколко различни типа гласуване, включващ електронни средства за г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика