Местан: Ако ГЕРБ и реформаторите ни бият през май, ще се съгласим на предсрочни избори

29725
Местан: Ако ГЕРБ и реформаторите ни бият през май, ще се съгласим на предсрочни избори
Снимка: БГНЕС

Ако ГЕРБ и реформаторите нямат повече гласове на изборите за ЕП от БСП и ДПС, на какво основание ще искат предсрочни избори. Това каза Лютви Местан, председател на ДПС, след заседание на Централния съвет на партията.

Ако се стигне до ситуация, в която ГЕРБ и реформаторите имат повече гласове БСП и ДПС, ние ще се съгласим, че има промяна на обществените настроения. Но ако това не се случи, ще попитам и тях, как, без да представят преобладаващи настроения в обществото, на какво основание, ще искат предсрочни избори и къде отива идеята за мандатността, каза Лютви Местан, цитиран от Фокус.

Целта на ДПС е поне трима евродепутати

Основният акцент на заседанието на Централният съвет на ДПС разбираемо е подготовката на ДПС за изборите за български представители в Е...

„Ние не сме се вкопчили самоцелно в тази власт, но не можем да обслужваме волунтаристични настроения. Дали има, или няма алтернатива, е въпрос не на желание, а на политически реалности”, обясни Местан.

„Чух въпрос – къде ще се броят гласовете за Бареков, за националистите, за АБВ. Ние не искаме гласовете за новата популистка формация „България без цензура” да се броят в кошницата на властта на двете партии, които стоим зад кабинета Орешарски. Борисов ще ги брои ли към себе си? Също и гласовете на „Атака” и НФСБ. Имаме претенциите, че БСП и ДПС се разполагаме върху политическа координатна система в полето на демократичните партии, системните партии, а не на популистките или крайнорадикалните антисистемни играчи. Ако трябва да се мери политическа тежест, би трябвало да се измерва в съотношение гласове БСП-ДПС и струва ми се ГЕРБ и Реформаторския блок, които се заявяват за алтернатива на кабинета”, каза още Лютви Местан.

През зимата През нея кабинетът не беше обект на нито един социален протест.

„Преди няколко месеца казахме, че вероятно резултатът от изборите за български представители в ЕП ще направи основателен въпроса за мандата на кабинета Орешарски. Не очакваме подобно развитие на политическия процес. Истината е, че въпреки добре организираните и систематични опити фокусът на обществото да се отклони от политиката на кабинета, кабинетът изпълнява програмата си”, добави Местан.

Борисов пак атакува Бареков и настоя за избори 2 в 1

Бойко Борисов за пореден път атакува Николай Бареков и настоя за избори 2 в 1. Лидерът на ГЕРБ направи това на влизане в Народното събр...

ДПС ще проведе разяснителна кампания за европейските избори, с които може да получи допълнителни 30 - 40 хил. гласа, допълни той.

„Направихме сериозен анализ на ресурсите на ДПС. Това би трябвало да бъде направено от всяка една партия. Под допълнителни ресурси разбираме и един много висок процент недействителни бюлетини, който имахме на последните парламентарни избори. От общия процент недействителни бюлетини един солиден несъразмерен на вота на ДПС спрямо общия брой гласували недействителни бюлетини. Немалка част от тези т.нар. недействителни бюлетини бяха действителни.

Мнозинството в секционните комисии на ГЕРБ обявяваше за недействителни действителни бюлетини, само защото едната чертичка мъничко е излязла от карето. Очакваме с една много по-прецизна разяснителна кампания за начина на гласуване да свием до пренебрежим минимум броя на недействителните бюлетини. Това може да очаква допълнителен ресурс от 30 до 40 хил. гласа. Минимум 70 – 80 хил. от недействителните бюлетини на последните избори бяха гласове, реално подадени за ДПС.

Втори ресурс е да мотивираме негласуващите, защото това са европейския избори.

Професор Георги Близнашки: Управляващите се страхуват и от сянката си

Вчера България беше разтърсена от нова битка по остта парламент-президент. Правната комисия в Народното събрание, която е оглавявана от...

Трети ресурс – гастербайтерите из Европа. С тях също ще работим да ги мотивираме да гласуваме. Това имам предвид под предел на мобилизация” обясни Лютви Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика