Местан попита кой се страхува от истината в КТБ, Мерджанов прехвърли топката на БНБ

25172
Местан попита кой се страхува от истината в КТБ, Мерджанов прехвърли топката на БНБ
Снимка: БГНЕС

ДПС каза цялата истина за КТБ и то не само за лицата, които днес заемат публична позиция, но на заемалите през целия преход, за да стане ясно кой, кога създаде банката, кой какви тлъсти хонорари получава под формата на консултантски услуги. Кой? Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДПС Лютви Местан след гласуваната актуализация на бюджета на НЗОК.

"Отказаха да приемат закона, който казва кой, понеже е дискредитирано доверието, което за мен е дълбоко неприемливо. Смятам, че българските институции са в състояние да свършат тази работа - говоря за българските квестори на БНБ - аз бих им се доверил. Предвид силните обществени съмнения, ние сме готови тази функция да се предостави на одитори на ЕЦБ. Нека външни квестори, одитори да представят цялата истина”, призова лидерът на ДПС.

КТ Подкрепа: Никой не знае какво става, а ако всички си мислят, че само в КТБ има крадци, лъжат се

Никой не знае дали парите на държавата изтичат, дали ни очаква срив или не. Това заяви вицепрезидентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов. ...

Според Местан тези, които отказаха да подкрепят това предложение, било с отсъствие, било с въздъражи се, заслужават съмнения, че върху тях „тегне сянката на КТБ”. „Когато се говори за КТБ от гледна точка на големия проблем за задкулисието на голямата политика, това се прави от хора, които са надянали маската на морални ценности, трябва да си дадат отговор на въпроса: „Защо бягате от истината, уважаеми госпожи и господа? Или митът, основан на внушението, че в тази банка са свързани определи интереси, е трърде удобен? Ние обаче казахме цялата истина за КТБ и то не само за лицата, които днес заемат публична позиция, но на заемалите през целия преход, за да стане ясно кой, кога създаде банката, кой, какви тлъсти хонорари получава под формата на консултантски услуги”, заяви Местан.

Позицията на БСП

Многократно сме заявявали, че позицията ни за Корпоративна търговска банка (КТБ) трябва да бъде в контекста на решенията и правомощията единствено и само на УС на БНБ.

Това заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов пред журналисти в НС, предаде репортер на БГНЕС.

Това беше от самото началото до края. По закон, по Конституция регулаторът на банковата система е БНБ. БНБ трябваше да даде информацията и да представи конкретен план за излизане от сегашната ситуация. БНБ е отговорният фактор, от който трябва да идват тези инициативи, всичко друго не е решаване, а задълбочаване на проблемите около КТБ, добави Атанас Мерджанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика