Местан: След тези избори РБ повече няма да има аргументи да се държи рекетьорски

4383
Местан: След тези избори РБ повече няма да има аргументи да се държи рекетьорски
Снимка: БГНЕС

"ДПС проведе чиста политическа кампания със своите идеи. С тезата, че България не е само София, спечелихме огромно доверие на избирателите и от малките общини. Дали сме регионална партия – това е още едно мечтание, което не се покрива с реалността." Това каза в декларация от името на ПГ на ДПС лидерът на партията Лютви Местан. Той де факто нападна Реформаторския блок с нея, като си позволи да пожелае на Реформаторите да имат повече кметове след балотажите на 1 ноември, отколкото министри.

"Отдавна разширихме географията си. Това е заслужената оценка на по-мъдрия от вас избирател. Ще представим по-цялостна оценка за резултатите от изборите след провеждането на втория тур. Ще продължаваме да бъдем един от основните политически гаранти за развитието на политическия процес и на България като нормална европейска демокрация, без рекетьорски и ултранационалистически примеси.”

Местан: Видя се, че "измитането" на ДПС е невъзможно

Резултатът на ДПС показва, че „измитането” на партията е мисия невъзможна. Това каза пред журналисти лидерът на ПП ДПС Лютв...

"Без мяра няма естетика. В политиката трябва да има и малко мяра. Не смятам, че се разполагат в плана на тези разсъждения предварително заявени политически цели като измитане на ДПС от Кърджали, изчегъртване на ДПС от политическия живот на страната, защото резултатите от Кърджали би трябвало да са достатъчно категоричен отговор на избирателите, на които благодаря. Тази мисия, г-жо Караянчева, е невъзможна. Отнася се и за партньорите ви от Патриотичния фронт и Реформаторския блок. Бях изкушен да подаря на Вас една метла, а на тях една пила. Няма да го направя, защото не е естетично. 7 от 7 в Кърджали – не се случи нито вашият мерак да спечелите Кърджали, нито този на Цветан Цветанов да направите първия си пробив там”, заяви Местан.

По думите му, това не е самодоволство, а опит управляващите да се сещат от време на време за думата „мяра” и всеки "да си мери боя" съобразно волята на негово величество избирателите. „Тези местни избори наистина зададоха нови политически реалности. Стратегията на щрауса няма да ви спести публичната оценка за тези реалности. Избирателят прелегитимира ГЕРБ като управляваща политическа сила. Доблестни сме да признаем това, дори и да ви поздравим. Не смятам, че вотът на българските граждани прелегитимира коалицията като цяло. Казаното за ГЕРБ няма как да се отнася нито за Реформаторския блок, нито за Патриотичния фронт. Усещането за разминаване между реални властови позиции, които се консумират, се задълбочава”, допълни Местан.

"Наистина ви пожелавам да останете с повече министри, отколкото кметове на общини, които бихте спечелили. Имаме скромните 30 общини, избрани с партийни листи – това означава преутвърждаване на ДПС като системната либерална партия на България. Това е нашата идентичност. Мога да поставя въпроси и за идентичността. Партии от управляващата коалиция, които търсеха идентичност, ГЕРБ и Борисов се отказаха от тези претенции. Избират да четат резултата си за цялата управляваща коалиция. Къде отиде идентичността ви? Това е минало. След тези избори РБ повече няма да има аргументи да се държи рекетьорски и спрямо премиера, и спрямо останалите политически сили”, подчерта Местан, но посочи, че е право на Реформаторите да продължават да се правят на щрауси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика