Местан за репликата с турския език: И Станишев, и Игнатов казаха същото за българския език

2676
Местан за репликата с турския език: И Станишев, и Игнатов казаха същото за българския език
Снимка: БГНЕС

На извънреден брифинг в Народното събрание председателят на новата политическа сила Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ) Лютви Местан призова да се спре истерията около словото на заместник-председателя на Партията на националистическото движение в Турция г-н Семир Ялчън, което той направи по време на учредителната конференция на ПП ДОСТ.

Местан заяви, че буквалният превод на словото, в което бе използвана метафора за майчиния език, означава: "Където той се чува, там е и Родината". Очевидно не става въпрос за териториални претенции, а за духовното измерение на контакта чрез езика на хора от един и същи етнос, смята лидерът на ДОСТ.

„Галъп”: Стартовите позиции на ДОСТ са доста скромни

Малко над една четвърт от привържениците на ДПС са декларирали, че ще гласуват за новата партия на Лютви Местан - "Демократи за отговор...

Председателят на ПП ДОСТ цитира изказването на г-н Сергей Станишев по времето, когато е бил министър-председател на Р България: „България е там, където има и един българин, съхранил българския дух“. Това е изречено по време на негова визита в Украйна и визира нашите сънародници бесарабските българи. Местан цитира и изказването на бившия министър на образованието Сергей Игнатов от 29 юли 2010 година: „България е там, където се говори български език“. Изказването на г-н Игнатов е по повод на българската държавна политика спрямо българите в чужбина и за българските училища по време на дискусия за българския език.

Местан изрази подкрепа за българската политика спрямо сънародниците ни в чужбина. Според политика разлики между трите реплики няма. Единствената е, че фразата на Ялчън разбуни българското общество. Целта на тази истерия според председателя на ДОСТ е да измести акцентите от вчерашния форум за учредяването на ПП ДОСТ, който събра над 1000 учредители от всички области на България. Той още веднъж заяви, че ДОСТ е създадена като партия, която ще защитава националния български интерес.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика