МИЕ: Няма наказателна процедура срещу България

20164
МИЕ: Няма наказателна процедура срещу България

Няма стартирана наказателна процедура срещу България, нито са предприети стъпки за налагане на санкции. Това съобщиха от министерство на икономиката и енергетиката по повод на появилите се в публичното пространство информации, че е стартирала наказателна процедура срещу страната ни.

В ход е единствено стандартно запитване EU Pilot за събиране на информация относно готвени промени в Закона за енергетиката. МИЕ нееднократно е информирало за диалога си с ЕК по темата.

Подобни стандартни запитвания са практика на ЕС, които не водят до санкции. В работата на Министерството вече е имало такива процедури - по време на управлението на ГЕРБ през юли 2011 г. относно изпълнение на националните цели по отношение на биогоривата, и от март 2013 г. по време на служебния кабинет относно напредъка в постигането на националните цели за енергийна ефективност.

"С проекта EU Pilot се цели по-добра комуникация и предварителен обмен на информация между службите на Европейската Комисия и органите на държавите-членки. За пореден път нормалният диалог с ЕК се изкривява и употребява за политически цели, което в крайна сметка е вредно за България, а не за едно или друго правителство. Не трябва да пречим на проекта "Южен поток", защото той не е проект само на България, но и за ЕС", категоричен е министър Стойнев.

На 24 април тази година той проведе среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, за да обсъдят бъдещото развитие на проекта "Южен поток" в съответствие със законодателството на общността.

На 15 май министър Драгомир Стойнев изпрати писмо, с което кани експерти от екипа на Йотингер на среща с експерти от Министерството на икономиката и енергетиката, за да бъдат обсъдени промените в българското законодателство, касаещи изграждането на газопровода "Южен поток".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика