Миков: Парламентът се използва безогледно за партийни интереси

20575
Миков: Парламентът се използва безогледно за партийни интереси
Снимка: БГНЕС

Призовавам всички народни представители да участват активно в оставащите заседания на НС, защото парламентарното управление няма алтернатива в демократична България. Това каза председателят на Народното събрание Михаил Миков в обръщение, излъчено по БНТ.

Според него с наближаването на предсрочните избори парламентът се използва все по-безогледно за тяснопартийни интереси, а това подкопава основите на парламентаризма и демокрацията въобще. Миков добави, че намира това за недопустимо.

Отхвърлиха искането за оставка на Михаил Миков

Депутатите отхвърлиха искането за оставка на председателя на парламента Михаил Миков, съобщи Агенция „Фокус”. При първото г...

Не приемам заявените позиции, че народни представители ще сведат конституционните си задължения за присъствие в пленарната зала единствено да гласуването на предизвестената оставка на правителството. Това е в противоречие с Конституцията и постигнатите договорености, каза още Миков.

По думите му ако инцидентното напускане на залата от една парламентарна група, като крайна форма на несъгласие с конкретни решения, може да се приеме понякога, то системният и целенасочен бойкот на Народното събрание е противоконституционно поведение, което руши демократичните устои на обществото.

В рамките на изявлението си Миков изброи някои от законите, които трябва да бъдат приети от това Народно събрание. Според него приемането на тези документи е важно за всички граждани и за България като държава.

Председателят на НС изброи:

Без изненади, кворумът си е все така дефицитна стока

И пак, и пак, и пак - днес отново е Ден на майстора за Народното събрание. При първия опит за регистрация в парламента се събраха само ...

"Не може да се довърши приемането на закони за въвеждане на директиви, които са политически безспорни. В резултат на ненавременното им приемане страната може да понесе финансови санкции, от които никой български гражданин няма интерес.

Не могат да се ратифицират и споразуменията с Международната банка за възстановяване и развитие. Те ще улеснят усвояването на средства от европейските фондове в областта на здравеопазването, енергетиката, инфраструктурата и земеделието. Ако тези споразумения не бъдат ратифицирани в срок, те ще загубят действието си, което ще затрудни следващото правителство, което и да е то.

Важни за България са ратификациите на споразуменията за асоцииране между Европейския съюз и Молдова, Украйна и Грузия. Забавянето им у нас ще бъде лош знак към партньорите от Европейския съюз и към държавите-кандидати за членки по пътя към пълноправното им членство. Това намалява ролята на страната ни като член на Европейския съюз и фактор на стабилност в региона".

Към края Миков се извинява на българските производители, че в тази обстановка новото разглеждане на наложеното от президента вето на Закона за защита на конкуренцията, "който защитаваше техните интереси", изглежда все по-трудно.

БСП развали кворума, за да няма поправка в НК за престъпленията на комунизма

След като поработи около три часа, Народното събрание спря трудовата си дейност, защото кворумът отново се оказа дефицитна стока. Този ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика