Миков проваля референдума за изборните правила

35962
Миков проваля референдума за изборните правила
Снимка: БГНЕС

Референдумът за изборните правила, който защитава инициативен комитет начело с професор Георги Близнашки, е на път на практика да се провали.

Референдумът няма да е задължителен, защото не бяха събрани нужните по закон 500 000 валидни подписа. Това става ясно от писмо на председателя на НС Михаил Миков до инициаторите на допитването, пише в. "Преса".

Народното събрание ще решава с обикновено мнозинство дали да има допитване по трите основни въпроса, зададени от инициативния комитет на проф. Близнашки и подкрепени от ГЕРБ и Реформаторския блок.

Според Миков вече няма време да се поправят нередностите във внесената подписка, защото е изтекъл предвиденият в закона тримесечен срок. Служба ГРАО установи, че от внесените 560 000 внесени подписа само 463 326 са валидни. За да бъде задължителен референдумът, са нужни още около 37 000 подписа.

Тезата на Миков изобщо не се застъпва с българското законодателство. По закон инициаторите на идея за референдум трябва да бъдат уведомени от председателя на парламента, че трябва в срок от един месец да поправят пропуските с грешни данни и подписи. Миков обаче е казал на комитета, воден от Близнашки, че не можел да даде едномесечен срок, защото щяло да се влезе в „спирала на безкрайност” – ако след един месец пак имало нередности, той трябвало пак да дава срок за поправяне от един месец и така безкрай.

Проф. Близнашки: Искаме мотивите на ГРАО за подписите, Миков не говори с нас

Инициативният комитет за събиране на подписи за референдум за изборната реформа възнамерява да изпрати още днес писмо до председателя н...

Ето и какво беше предложението на президента Росен Плевнелиев за референдум за изборни правила. То се състои от следните три въпроса:

1.Въпрос: Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2.Въпрос: Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3.Въпрос: Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?

Проф. Близнашки: ГРАО са се престарали с невалидните подписи за референдума

Валидните 463 326 подписа съставляват огромно постижение. Това каза проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право в СУ &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com