Митов: Необходими са бежански центрове в трети държави, не само в ЕС

3341
Митов: Необходими са бежански центрове в трети държави, не само в ЕС
Снимка: БГНЕС

Настояваме да се организират, колкото може по-бързо бежански центрове в трети държави, за да не се стимулират бежанските потоци към ЕС. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на външните работи Даниел Митова във връзка с българската позиция по миграционната криза в Европа, предаде  "Фокус".

Според Митов трябва да се състави единен списък за трети сигурни държави, които в крайна сметка да осигури връщането на тези хора. По думите на министъра тези държави ще се грижат да има подходящи условия за хората, които бягат от войната, да им се гарантират правата и спасяването на живота им.

Митов: Парламентът ще разглежда мерки за повишаване на наказанията за трафик на хора

ЕС никога няма да бъде завършен без страните от Западните Балкани. Наша отговорност е да работим с тях, да създадем среда, в която да р...

„Трябва да си даваме сметка, че каквото и да правим, лекуваме ефектите и последствията. Трябва да се обърне много по-сериозно внимание за ускорено решаване на конфликта, на териториите, които създават условия за засилени бежански потоци. Трябва да се справим, колкото може по-бързо с проблема „Ислямска държава”. Държавите от региона на Близкия Изток трябва да поемат много по-голяма отговорност", обясни Митов.

"Проблемът с трафика за хора - говорим за него, но за съжаление е приел такива размери, че се е превърнал в доходен и жесток бизнес. Проблемът не е нов, но в момента са се създали условия, за да може да бъде още по-солиден. Това са мрежи от хора, които буквално събират кандидати за преселение в рамките на ЕС. Тези хора биват лъгани за това какво ги чака", допълни външният министър.

"Ясно е и друго - статутът на бежанец не осигурява пребиваване завинаги на територията на ЕС. Когато конфликтите бъдат решени, тези хора ще трябва постепенно да се завърнат в държавите, от които са дошли. Това трябва да стане ясно", посочи Даниел Митов.

В същото време вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви във връзка с българската позиция по бежанската криза в Европа,че се създава специализирано звено между МВР и Прокуратурата, което приоритетно ще разследва организаторите на мрежи за бежанци.

Митов: Държавите в ЕС реагират по отделно на бежанската заплаха и затова се провалят

Външният министър Даниел Митов поиска по-тежки наказания за трафик на хора у нас. Той коментира ареста на тримата българи заради ТИР-а-...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика