Митов след Европейския съвет: Имаме адекватна гранична охрана, ИД няма да падне без сухоземна операция

8504
Митов след Европейския съвет: Имаме адекватна гранична охрана, ИД няма да падне без сухоземна операция
Снимка: БГНЕС

В безпрецедентната миграционна криза, в която ЕС се намира, единството на държавите членки е от ключово значение. Проблемите, с които се сблъскваме, не трябва да ни карат да забравяме, че сме едно семейство. Това заяви външният ни министър Даниел Митов пред заседанието на Съвет "Външни работи", което се проведе в Брюксел.

Митов подчерта, че България е осигурила адекватна гранична охрана, но други страни-членки се затрудняват да го сторят. Дори да има квотна система, ние сме поели достатъчно бежанци съобразно нашия БВП, категоричен беше външният ни министър. Той счита, че другите страни-членки имат много още какво да сторят по тази тема, но да се говори сега за квоти е абсурдно.

Даниел Митов постави акцент върху необходимостта от ефективен контрол на външните граници на ЕС, който има ключово значение за гарантиране на вътрешната сигурност на държавите-членки. „В същото време трябва да мобилизираме всички подходящи инструменти и политики на Съюза за разрешаване на първопричините за миграцията, да подкрепим дипломатическите инициативи за намиране на решение на конфликтите, които ни заобикалят, за да повлияем положително на цялостното развитие на външната среда за сигурност”, каза още Митов, цитиран от пресслужбата на МВнР.

Българският първи дипломат отбеляза важността на ефективното разграничение между нуждаещите се от защита бежанци и икономическите мигранти, които представляват съществена част от миграционните потоци. В тази връзка е необходимо да се задълбочи сътрудничеството със страните на произход и транзит, както и да се осигури ефективно прилагане на споразуменията за реадмисия, заяви той. Големият въпрос, на който европейските граждани очакват да дадем отговор, е колко бежанци сме готови да приемем, каза още Даниел Митов. Европа трябва да каже ясно какъв брой хора може да приеме и то само бежанци.Второто основно нещо е да се започне да се работи по възможно най-бързия начин за създаване на програми за връщане или репатриация.

Кризата в Сирия

Относно Сирия, вече повече от година се нанасят подобни въздушни удари, без Ислямска държава да е унищожена. В същия момент всички са наясно, че в един момент ще се стигне и до военна намеса на място със сухопътни войски. Няма как Ислямска държава да бъде изкоренена без подобен вид намеса. Въпросът е откъде идва тя и как точно се организира. Затова трябва много по-широка коалиция с държавите от региона, които да имат консенсус, да могат със съвместни усилия, подпомагани от европейската и трансатлантическата общност, да решат този въпрос. Военна операция не е обсъждана, но в хода на дебатите няколко пъти бе споменато, че унищожаването на Ислямска държава без категорична военна намеса е невъзможно. Но независимо от това, ние търсим и други формули, смята Митов.

Иначе Европейският съвет приветства резултатите от проведената на 14 ноември във Виена среща на Международната група в подкрепа на Сирия. Изразена бе подкрепа за започване на приобщаващ политически преход на основата на Женевското комюнике от 2012 г. под егидата на ООН. Успоредно с това трябва да продължи борбата срещу ИДИЛ за постепенно ограничаване на контролираните от нея територии и пълното й унищожаване. Постигането на тези цели би допринесло за подобряване на хуманитарната обстановка и разрешаване на бежанската криза.

Митов: Коментарите на Вселенския патриарх са неуместни

Смесването на религиозни и светски отношения е абсолютно неприемливо. Така коментира пред журналисти външният ни министър Даниел Ми...

Министрите изразиха дълбока загриженост от продължаващото насилие в Израел и Палестинската автономия и възможностите на ЕС да съдейства за намаляване на напрежението. Подчертана бе необходимостта от мерки за изграждане на доверие между двете страни, като условие за възобновяване на Близкоизточния мирен процес. Политическият процес трябва да бъде подновен, като бъдат предприети мерки за изграждане на доверие между страните в конфликта, заяви българският външен министър. Той призова за незабавно прекратяване на насилието и деескалация на напрежението, включително с подкрепата на ЕС и ООН.

Mинистрите почетоха с минута мълчание жертвите на терористичните атаки в Париж. Те остро осъдиха варварските нападения, като подчертаха, че ще продължат съвместните усилия, за да бъдат открити и наказани техните подбудители, организатори и извършители.

Продължаващият миграционен натиск отново бе във фокуса на дискусиите. Първите дипломати на 28-те обсъдиха изпълнението на решенията на Конференцията на високо равнище по Източносредиземноморския път и Западните Балкани и Срещата на върха с африканските партньори във Валета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com