Митов: Споразумението за бежанците трябва да гарантира, че България няма да е маршрут за трафиканти

1978
Митов: Споразумението за бежанците трябва да гарантира, че България няма да е маршрут за трафиканти
Снимка: БГНЕС

В окончателния вариант на споразумението между Европейския съюз и Република Турция трябва да се гарантира, че сухопътните граници между България и Турция, между Гърция и Турция и Черно море няма да се превърнат в нов маршрут за трафикантите на хора. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов по повод постигнатото споразумение между Турция и ЕС във връзка с преодоляване на бежанската криза

По думите му има определени принципи, които са предложени от страна на Република Турция, а Европейският съвет се е ангажирал да работи по тях, но без да се е ангажирал с цялостното им приемане.

Словения ще приеме 567 бежанци до края на следващата година

Словения през април ще започне да приема мигранти на базата на договорените в ЕС квоти. Това съобщи представител на вътрешното минист...

„Преговорите продължават. Ясно е, че не всички параметри ще бъдат приети. Убеден съм в това”, допълни външният министър пред БНТ. Според него хубавото е, че все пак излезе посланието, че „Балканският маршрут” е затворен. „Това е целта - връщането на контрола върху външните граници на ЕС. Постигането на споразумение между ЕС и Република Турция трябва да гарантира създаването на механизми, така че и двете страни да имат ефективен инструментариум, за да могат да контролират процесите”, посочи Митов.

„Добре е, че Турция се ангажира да приема обратно нелегалните мигранти, които са заловени в турските териториални води от една страна и от друга да приеме и тези, които вече са в Република Гърция, но не подлежат на международна закрила, тоест не са бежанци”, отбеляза той.

Според него едно от нещата, които България и останалите европейски страни са успели да постигнат е именно разграничаването между двете категории хора – бежанци и икономически имигранти. „По-големият процент на хората, които навлизат в Европа, не са бежанци. И това е ясно установен факт”, заяви той.

„На следващия Европейски съвет ние ще настояваме за два много важни елемента, които трябва да станат част от споразумението, когато има такова. Този елемент в текста на декларацията, който казва, че трябва да се отдели специално внимание на несъздаването на нови маршрути трябва да бъде засилен. Тоест в окончателния вариант на споразумението трябва да се спомене, че сухопътните граници между Република България и Турция, Гърция и Турция и Черно море няма да се превърнат в нов маршрут за трафикантите на хора”, категоричен бе министърът. Той уточни, че това е било обект на обсъждане днес в Брюксел. „Аз ще го поставя още веднъж на съвета на външните министрите в понеделник и вече на големия формат на държавните и правителствени ръководители тази позиция трябва да бъде защитена”, подчерта външният министър.

Британска медия: Споразумението за бежанците между ЕС и Турция е в противоречие с конвенция на ООН

Съгласуваното в хода на проведената извънредна среща на върха ЕС - Турция споразумение за урегулиране на миграционната криза нарушава К...

По думите му вторият елемент е свързан с либерализацията на визовия режим за Турция и с това да има мониторинг дали южната ни съседка наистина изпълнява споразумението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика