Митов за Русия: България не е длъжна да обяснява решенията си на трети страни

25842
Митов за Русия: България не е длъжна да обяснява решенията си на трети страни
Снимка: БГНЕС

Като „напълно неприемлив" оценява българският външен министър Даниел Митов коментара в Twitter на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети.

„България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави", посочва Митов и допълва: „Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава. Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си. Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие".

Вицепремиерът на Русия се подигра с Обама в Twitter

Вицепремиерът на Русия Дмитрий Рогозин допринесе за цялостното напрежение между Москва и Вашингтон като се подигра в Twitter с американ...

В социалната мрежа Twitter снощи руският вицепремиер Дмитрий Рогозин написа: Някой си Шаламанов е убедил премиера Близнашки за пореден път да предаде Русия в полза на "Ийгъл" втора употреба. Така той коментира статия, излязла в държавната информационна агенция ТАСС по повод решението на служебното правителство в България да се откаже от използването на руска авиационна техника при превъоръжаване на армията си.

Министърът на отбраната Велизар Шаламанов мотивира приетото решение с това, че България е член на НАТО и във военната област трябва да бъде независима от Русия. За сметка на отказа от руските самолети страната ни ще вземе 8 нови изтребителя, за които, според министъра, ще са нужни около 300 млн. евро.

"Коментирано беше това изказване на колегата Рогозин, макар че има разлика между вицепремиер и Twitter-премиер, но предполагам, че ще има позиция на външно министерство. Доколкото разбирам обвиненията, които са отправени към България, е, че тя е проявила агресия към Русия, проявявайки нелоялност към нея. Тоест това е един комплимент. Ние сме защитили българския национален интерес, макар и това да не е било приятно на някого, тъй че ще има коментар", заяви министърът на отбраната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика