Молитвеният дом в Люлин не застрашава националната сигурност, твърди Бъчварова

1793
Молитвеният дом в Люлин не застрашава националната сигурност, твърди Бъчварова
Снимка: БГНЕС

Няма данни за лица, свързани с молитвения дом в жк „Люлин” да застрашават националната ни сигурност. Това заяви по време на днешния парламентарен контрол вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя отговори на въпрос, свързан с молитвен дом на територията на гр. София, както и дейностите, свързани с него. Тя обясни, че разследване за радикален ислям е единствено от компетентността на ДАНС. Бъчварова посочи, че през 2004 г. е регистрирана фондацията, която е обвинена за проповядване на радикален ислям в жк Люлин.

Ахмед Ахмедов: Молитвеният дом в "Люлин" е законен, в страната има около 200

Мюсюлманската общност никога не се е противопоставяла и не е враждувала с други религиозни общности. Ако се твърди, че мюсюлмански храм...

По нейните думи в началото на регистрацията си фондацията осъществява дейността си в сътрудничество с главно мюфтийство и осигурява финансирането на строителството на мюсюлмански храмове организиране на поклонение и обучение на ислям. Бъчварова обясни, че дейността на фондацията е силно редуцирана и е ограничена до ежегодно поклонение в Саудитска Арабия.

„Няма данни от 2012 година фондацията да развива дейност. Няма данни фондацията или свързани с нея субекти да застрашават националната сигурност на България”, увери министърът.

Тя уточни, че през периода 2012 г. досега в районното полицейско управление не са получавани сигнали за нарушаване на обществения ред или по друг повод от лица, посещаващи религиозни обекти. Не са получавани и сигнали за извършени престъпления от лица, свързани с молитвения дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика