Москов назначи "Калинка" за шеф на пресцентъра на МЗ?

13894
Москов назначи "Калинка" за шеф на пресцентъра на МЗ?
Снимка: БГНЕС

Директорът на Дирекция "Връзки с обществеността" на Министерство на здравеопазването Ивалина Павлова е назначена в нарушение на нормативната уредба. Това съобщиха пред БГНЕС служители на ръководеното от Петър Москов ведомство.

Назначението на Ивалина Павлова е станало без конкурс.

Москов намали нивото на компетентност на отделението по неонатология на "Софиямед"

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов издаде заповед за понижаване на нивото на компетентност на отделението по неонатология...

Тя е заела поста, независимо от факта, че не отговаря на изискванията по Класификатора на длъжностите в администрацията, според които за заеманата директорска позиция са нужни минимум 7-годишен професионален опит и V старши ранг. Единственото условие за заеманата длъжност, което Павлова покрива е това, че притежава образователни степени "бакалавър" и "магистър" по история и по здравен мениджмънт, но почти не е практикувала по магистърската си специалност, допълниха работещи в здравното ведомство.

Ключово за назначението на директора на Пресцентъра на Министерство на здравеопазването се оказала обаче политическата кариера на Ивалина Павлова, която през 2012 г. е сред учредителите на Движение България на гражданите, а през 2013 г., е кандидат за депутат от партията на днешния вицепремиер по европейските въпроси Меглена Кунева.

Назначението на Павлова е станало през месец март 2015 г., броени дни преди съпредседателите на Парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев и Найден Зеленогорски да обявят намеренията за поправки на Закона за държавния служител, с които политическите назначения и уреждането "Калинки" на държавна работа трябваше да останат в историята.

Реформаторите обещаха да въведат и задължителен конкурс за постъпване в държавната администрация. Служители на МЗ поясниха, че назначението на директора на Пресцентъра, не е единственото в системата на държавната администрация от началото на мандата на министър Москов и екипа му, при което е допуснато нарушение на нормативната уредба.

За опасност от масови фалити на много болници алармират специалисти

Частни и общински болници предупредиха за масови фалити, ако не се промени начинът на заплащане на лечебните заведения. Две болнични и...

Политическата чистка в държавната администрация и последвалите безпринципните назначения по високите етажи на властта на партийни кадри и на доскорошни протестиращи, извършени основно от министри от Реформаторския блок, стана повод за търкания в Четворната коалиция и доведе дори до твърденията за "преяждане с власт" от страна на реформаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика