Москов: Реформаторите почват диалог с ДПС за съдебната реформа

7839
Москов: Реформаторите почват диалог с ДПС за съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Да, представям си. Така здравният министър Петър Москов отговори дали си представя, че в качеството си на грижещ се за здравеопазването говори за съдебната реформа.

Москов отрече да е обиждал някога с репликата „психически луди” ДПС. Именно тази реплика се появи под колаж на известни лица, подкрепящи съдебната реформа. Освен към „пасквилите”, вече има и видео, в което ни посочват като хората, които пречат да обичаме Русия, защото правим съдебна реформа. Това нещо вече има масивен геополитически оттенък. Ако цената да продължим да се развиваме като добра държава е тази, то трябва да се определим и с ДПС имаме много какво да си кажем, поясни Москов пред Нова телевизия. Длъжни сме да водим разговор, да променим и тона, добави министърът, който обаче веднага уточни, че не си променя позициите. Разговор ще има още днес – по желание на лидера на ДСБ Радан Кънев, това беше уговорено още миналата седмица, подчерта Москов.

Цацаров осъди държавата заради парите за съдебната власт

Единодушно с 12:0 гласа Конституционният съд (КС) уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и обяви за противоконституционна р...

Не става въпрос за извинение към ДПС от моя страна, аз още миналата година за тон и думи съм се извинил, но си проведох политиката, която сметнах за нужна, посочи Москов, визирайки скандалите със „Спешна помощ”. Дано при разговорите да не излезе, че има фалшива евроатлантическа ориентация, намекна още здравният министър.

Не знам дали ДПС ще подкрепи конституционните реформи, но Реформаторският блок ще направи нужното усилие, за да се случи така. Дали ще се случи, не знам. Депутатите от ГЕРБ също правят такива усилия, каза Москов. Той отказа да говори дали Реформаторите ще подкрепят Мая Манолова за омбудсман.

Здравната реформа

Най-важното в приетия на първо четене нов Закон за лечебните заведения е, че НЗОК ще може да избира по обективни критерии с кои болници да сключва договори, подчерта Москов. Той добави, че по отношение на НЗОК вече всички административни разходи са оптимизирани и са „извадени” 8 млн. лева, които са насочени към здравеопазването.

Кунева: Съдебната реформа няма да приключи тази година

„Съдебната реформа няма да приключи тази година“, това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в предаването „Лице в лице ...

На въпрос как ще се промени броят на болниците, Москов отговори – през НЗОК. Това ще стане с новите възможности да се сключват договори т.е. с развалянето на бизнес модела за здраве, поясни той.

По отношение на липсата на лекари Москов уточни, че няма специалисти по определени специалности. Какво се прави в тази връзка – за първи път „това правителство” промени промяната на специализация. Младите лекари не си плащат за специализация, а се назначават на работа така, както нормален лекар, заяви здравният министър. И уточни, че не държавата трябва да определя минималното достойно възнаграждение на младите лекари, а съответната болница.

Относно ТЕЛК-овете Москов поясни, че след като мине здравната реформа, диагностицирането на увреждане не означава край на възможността на труд. Досега държавата казваше на инвалида - на ти 100 лева, на ти билет за градския транспорт, на ти едикакво си, стой си вкъщи. Сега това се променя, убеден е Москов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика