Москов за ромите: Извиних се за думите си, моя ли е вината, че фактите са такива?

26855
Москов за ромите: Извиних се за думите си, моя ли е вината, че фактите са такива?
Снимка: БГНЕС

Моля за извинение, ако някой е бил наранен от конкретни думи, обяви Петър Москов след искането на ДПС за оставката му и още веднъж каза, че по същество идеята на изказването му е била, че ще направи всичко възможно, за да осигури сигурността на екипите на "Спешна помощ". "Аз стоя зад смисъла на всяка една от тези думи. Казал съм истината - 227 нападения над екипи на "Спешна помощ" и 3/4 от тях са в циганските махали", подчерта Москов и попита негова ли е вината, че е казал истината и фактите.

Според Москов това е грижа за цялото общество, защото след подобен случай на следващия ден конкретен екип не може да помогне на всеки един човек, а други хора отказват да работят в "Спешна помощ", защото знаят, че ще бъдат бити. Не е проблема в министъра или в мнозинството това, че 2/3 от тези случаи са в ромски махали каза Москов и добави, че мерките ще важат и за останалите места, където има подобни инциденти, като цитира случая с "прекрасния човек от Исперих, който редовно си пребива един екип на "Спешна помощ" и не е от ромски произход".

"Трябва да има мерки екипите да влизат при осигурена сигурност и ние ще го постигнем", обеща Москов и заяви, че вчера заедно с вътрешния министър Веселин Вучков е подписано нареждане, с което се създава план за действие, обозначават се местата с такива инциденти и екипите на полицията ще съдействат за осигуряването на сигурността на медицинските екипи.

Реакциите

Вие разбирате "влизането на държавата в гетата" като влизане на полицейски сили и имаме различно разбиране за ролята на държавата, отговори Лютви Местан. "Аз мисля, че тя трябва да създава условия за интеграция на ромите чрез ресурсите на образованието. Тогава няма да имаме тази тъжна статистика за нападенията в ромските квартали, защото можем да говорим за по-голям интензитет на престъпност в определени места, но трябва да се научите, че престъпността не е етническа категория", посочи той.

Преди няколко дни един български министър каза истината и веднага настана шум. Той го каза с лоши и неподходящи думи, но два пъти се извини. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Циганите имат не само права, а и задължения

Оставка на здравния министър Петър Москов. Това поиска Движението за права и свободи с нарочна декларация от парламентарната трибуна. П...

"Москов каза нещо наистина лошо - да се реши проблемът, като се преговаря с местните лидери. Казахте, че е нелепо да се преговаря с местни ромски лидери. Колко нелепо е да се преговаря преди избори с ромски лидери или разнасянето на пачки с пари не са преговори", попита Радан Кънев и обвини ДПС, че именно те преговарят с ромски лидери преди избори, капсулират ромите в гета и крадат милиони от програмите за интеграция на малцинствата, но така и не решават техните проблеми.

В българския парламент има само двама роми и те са в групата на ДПС, отговори Лютви Местан. ДПС е партията на интегритета и ромите ще гласуват за ДПС, защото гласуват за себе си и своите представители, обяви Местан. "При нас те водят листите, а не са 10-то място за цвят. Това си го запишете. Ако имахте ръст навсякъде в страната, колкото в Хасково, щяхте да имате 3 милиона гласа. Има тотална асиметрия между скромното парламентарно представителство и огромния властови мерак, който ви тресе. Взехте се прекалено на сериозно", обяви Местан. Лидерът на ДПС бе категоричен, че Москов може и да се е извинил за своите думи, но проблемът е в ксенофобската теза, а не в самите думи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика