Московски: Блокирана е не просто границата между България и Гърция, блокиран е транс-европейски коридор

2960
Московски: Блокирана е не просто границата между България и Гърция, блокиран е транс-европейски коридор
Снимка: БГНЕС

Не е блокиранa просто границата между България и Гърция, блокиран е транс-европейски коридор, за което сезирахме ЕК и Кабинета на комисаря Виолета Булц.

Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По думите му, ситуацията на границата с Гърция е извънредна.

„Случвало се е и преди по това време на годината да се блокира границата по същия начин от недоволни фермери. Към последните часове информацията е, че до 03.00 са пропускани от двете страни тежкотоварни автомобили, над 100 ТИР-а са преминали двупосочно през границата. След 03.00 отново е била затворена, а леките автомобили не са били ограничени при преминаването си”, каза още министър Московски, цитиран от Нова тв.

Според него много трудно се е получила среща с официални представители на властта в Гърция.

Гръцките фермери обещаха храна и вода за блокирани в Гърция български шофьори

Обещание да осигуряват вода и храна за български шофьори, останали на гръцка територия при блокада на границата, поеха гръцките фермери...

„Положихме максимални усилия и успяхме да разговаряме с областния управител на град Серес. Това, което каза той е, че стачката е извън рамките на техния закон и те нямат контрол над ситуацията. Официалните власти не могат по никакъв начин да го контролират. След като ми беше обяснено това, аз помолих да ми уреди среща с протестиращите”, добави министърът на транспорта.

По думите му има два основни проблема, които трябва да се разрешат. „На първо място трябва да се обезпечи колоната от гръцка страна, защото от българска страна е направена изключително добра организация. Осигурена е дежурна линейка и пожарна, достатъчно храна, вода и химически тоалетни. От гръцка страна за съжаление това не беше направено. Преди 2 дни е бил направен апел към гръцкия Червен кръст да бъде осигурено това, но той не се е отзовал. Ние имаме готовност от българска страна, ако от гръцка страна не се организират, да пуснат нашите колеги от българска страна да доставят необходимата вода и храна”, уточни министър Московски.

Според него ако днес гърците не успеят да се организират, ще дадат възможност на българските екипи да доставят храна, вода и химически тоалетни, ако е необходимо. „Ако някой бедства или има риск за това, това е колоната от гръцка страна. Второто нещо, за което настоявахме категорично е, при положение че не може да спрат тези стачни действия, да се приеме график, при който да не се допуска минаването на границите на търпимост. Аз заварих вчера 10 км опашка от българска страна, а от гръцка беше 7 км”, каза още министърът.

По думите му в колоната, която вчера е била образувана на ГКПП „Кулата”, поне половината от тежкотоварните автомобили са били полски, унгарски, чешки и румънски. „Това не е двустранен проблем само на нашите две държави”, добави министър Московски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика