МВР разказа как ще се бори с вътрешната корупция

4464
МВР разказа как ще се бори с вътрешната корупция
Снимка: БГНЕС

Система за проверка на имуществените декларации - това е основната мярка, която предприема МВР в усилията си да се пребори с корупцията в структурите си. Освен това полицаите ще бъдат подлагани на тестове за интегритет, а върху униформите на служителите на "Охранителна полиция" ще бъдат поставени камери. Камерите ще са ефективно средство за доказателство какво вършат полицаите особено при случаи на масови безредици. Подробен план за намеренията на МВР за борба беше представен от заместник-вътрешните министри Филип Гунев и Цвятко Георгиев.

"Идеята е да се автоматизира и електронизира процесът за проверка на имуществените декларации, да се прави от Сметната палата и да има реални проверки. Другото са тестовете на интегритет - вече от два месеца разработваме вътрешни правила. Те са форма на негласен тест от служители един вид "под прикритие. Направихме различни юридически анализи, за да се уверим, че това, което въведем ще издържи в случай, че бъде обжалвано", поясни Гунев, цитиран от Агенция "Фокус". Той уточни, че тестовете ще бъдат насочени основно към служители на КАТ и Охранителна полиция.

Кунева: Антикорупционният закон ще бъде приет, но като че ли под натиск

Антикорупционният закон има всички шансове за добро приложение, ако начело застанат независими хора. Това каза Меглена Кунева, вицепре...

По отношение на автоматизацията стана ясно, че системата в КПП-тата също ще премине на автоматичен режим. Гунев отчете и, че през януари тази година беше въведено пилотно видеонаблюдение в 140 автомобила на КАТ и коментира, че това е една първа стъпка. Планът на МВР е всички екипи на КАТ да работят с таблетни устройства. За финансиране ще се търсят пари от Гаранционния фонд.

"Третата точка е системната ротация на служители. Към момента в МВР разработваме 32 електронни услуги с европейско финансиране, които ще намалят прекия достъп на гражданите с административните структури на МВР. Искаме да разработим и цялостна визия за електронното управление в МВР. Друга сфера, която разработваме, е по-цялостна система за информационна сигурност", допълни Гунев.

До края на годината от вътрешното министерство се надяват да въведат и електронното плащане на глобите и да отпадне синият талон. Друга област, където има проблеми, е регистрацията на автомобили. "Надяваме се там, чрез въвеждане на електронни услуги да елиминираме човешкия фактор и на областно ниво да няма никакво значение", обясни Гунев. Той посочи, че са идентифицирали и проблема с техническите прегледи. "Има екосистема на посредници между регистратори и служители на МВР. Ще се научим да вървим към услуга на едно гише с цел да се съкрати времето и усилието, което и граждани, и служители полагат", допълни Гунев.

"Това е тема, по която преди няколко месеца министър Румяна Бъчварова постави задача да започне да се разработи по-подробен план. Планът отне доста дълго време да се разработи. Цяло лято се работеше по него. Всички бяха ангажирани, тъй като искахме да разработим план, който е не просто нещо на хартия, а да се предложат действително неща, които ще работят. Премиерът също настоя особено по линия на КАТ да се мисли за цялостно решение", обясни Гунев.

Калфин: Кунева да каже защо не работят прокуратурата и БОРКОР

Още при предлагането на закона на г-жа Кунева АБВ постави своите възражения. Например каква е логиката ако ползвате два пъти чужда вещ,...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика