На 1 февруари ще бъде решена съдбата на "отцепниците" от БСП

16185
На 1 февруари ще бъде решена съдбата на "отцепниците" от БСП
Снимка: БГНЕС

В събота, 1 февруари, Пленум на БСП ще реши дали всички членове на партията, които са се присъединили към АБВ, да бъдат официално изключени. Това стана ясно на пресконференция на „Позитано”, предаде репортер на Actualno.com.

От думите на Димитър Дъбов и Илияна Йотова, които обясниха ситуацията, стана ясно, че в устава на партията-столетница няма точка или клауза, която да урежда изрично изключването на член на БСП. „Червените” обаче уточниха, че при нарушаване на точки в самия устав може да има фактическо самопрекратяване на членството. А всички членове на БСП, които са се присъединили към АБВ, фактически са нарушили по няколко точки от устава на червената партия.

БСП не иска да прави от "предателите" мъченици

Отцепниците от БСП, които решиха да пристанат на партията на Георги Първанов, най-вероятно няма да бъдат изключвани от Партията. Ръково...

До вчера, 27 януари, от БСП са били дали срок на АБВ да оттегли листата си за европейските избори и политиците от двете формирования да участват в една листа – тази на БСП. Движението на президента Георги Първанов обаче не се е съобразило. Затова на 1 февруари членството на всеки от членовете на БСП, който е преминал към АБВ, ще бъде подложено на гласуване от всички членове на партията и ще се реши дали "отцепниците" са се самоизключили с действията си. Ако има мнозинство, съответният човек ще се счита за изключен, като от БСП обещават да покажат публично и протоколите с гласувалите. Димитър Дъбов дори каза, че Георги Първанов и Румен Петков са поканени на Пленума, тъй като са членове на партията.

На самата пресконференция днес от БСП не пожелаха да уточнят точния списък с имена, чието членство е поставено под въпрос. По думите на Димитър Дъбов има приети 168 декларации на членовете на БСП, които не одобряват действията на АБВ. На всички проведени досега конференции са присъствали около 20 000 социалисти. В декларациите си те посочват действията на членовете на АБВ като предателство и, че заради АБВ може да намалеят гласовете за БСП по време на изборите, както и че АБВ е пряк конкурент на предстоящите евроизбори на червената партия.

На пресконференцията на БСП беше оповестен броят на номинациите на членовете на партията за евродепутати. „261 заседания са проведени, остават 37 конференции по тази тема. Имаме 171 номинации за депутати в Европаралмента на тези конфренренции”, допълни Дъбов. По думите му, не всички членове на БСП са съгласни да се обсъждат за кандидати за депутати в Европарламента и са подали декларации за това. От 171, около 50 са дали съгласие да са обсъждани като кандидати за европарламента. 221 номинации има Сергей Станишев, 208 има Илияна Йотова, 8 – Янаки Стоилов, Евгени Кирилов – 58, Кристиян Вигенин 37 номинации, а Ивайло Калфин има 13 до момента, в който е подал декларация, че не желае да бъде обсъждан", посочи Димитър Дъбов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика