На ниво комисия: НАП без право да ни разпитва устно, по-лек режим за варене на ракия

5379
На ниво комисия: НАП без право да ни разпитва устно, по-лек режим за варене на ракия
Снимка: БГНЕС

НАП няма да може да привиква граждани и собственици на фирми за "устни пояснения" на място. Данъчните настояваха да получат това особено правомощие, но вчера (5 ноември) парламентарната бюджетна комисия гласува против. Това се случи при обсъждането на промените в Данъчноосигурителния процесуален кодекс на второ четене, информира в. "Сега".

Предложението за разширяване на правомощията на данъчните при ревизии предизвика остри критики и от бизнеса, и от счетоводителите. Експертите се възмутиха, че това правомощие може да прерасне в данъчен произвол. И в момента има достатъчно начини за събиране на информация, включително и изискване на писмени пояснения, коментираха вчера и представители на бизнеса. Въпреки многото критики от НАП до последно настояваха текстовете да бъдат приети. От обясненията на данъчните стана ясно, че е имало нарочна среща между финансовото министерство и КРИБ, на която е измислен вариант прилагането на разпоредбата да бъде уточнено с указания на министъра. Такива бяха представени, но депутати се възпротивиха, че КРИБ няма законодателна инициатива. Депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи искането на устни пояснения да бъде възможно само при съмнения за сериозни нарушения като точене на ДДС, но готовност за такива редакции нямаше.

НАП ще получава информация за парите на българи в 51 страни

Националната агенция за приходи ще получава информация за парите на българи в 51 страни. Правителството вчера одобри присъединяването н...

Бюджетната комисия зачеркна и част от предвидените промени в Закона за акцизите и данъчните складове. Депутатите решиха, че не бива да се въвежда акциз върху втечнения нефтен газ, ползван за отопление.

Изненадващо вчера по предложение на Патриотичния фронт бюджетната комисия въвежда нови регулации за производството на ракия за лично потребление. Депутатите решиха, че малките казани ще могат да работят от 1 юли до 31 декември, защото това бил периодът, в който плодовете зреели и ферментирали. В първоначалния вариант на ПФ варенето на домашна ракия извън тези срокове щеше да е забранено, но след намесата на Петър Чобанов от ДПС то все пак бе позволено с цената на нов уведомителен режим. Така казаните, които искат да работят извън срока, ще трябва да поддадат уведомление до митниците в 14-дневен срок, преди да стартира дейността. Няма да се подава уведомление преди всяко варене, обясниха депутатите. Целта била да се улесни контролът на митниците.

С други промени се удрят собствениците на по-големи казани за домашна ракия. Занапред само инсталациите с вместимост до 500 литра ще могат да ползват намалената акцизна ставка. В момента облекчението важи за съдове до 1000 литра. Не е ясно колко обекта ще бъдат засегнати от промените. Собствениците на малките казани до 500 литра ще имат тримесечен срок да подадат декларации до митниците, че не са свързани лица с големи производители. Останалите имат 6 месеца да се лицензират.

Въпреки критиките и несъгласието на Реформаторския блок, комисията одобри предложената от МФ промяна в графика за покачване на акциза на цигарите. С новата формула увеличението ще удари скъпите цигари по-сериозно от първоначално предвиденото. Промените вече получиха критики, че са лобистки и в полза на евтините цигари. При действащите в момента правила за определяне на акциза минималното ниво от 161 лв. се постига при цигари, които струват 5.20 лв. на кутия. Тоест при всички цигари под този праг ще има поскъпване за достигане на минималното ниво. При по-евтините цигари ръстът ще е по-голям. Цигарите, продавани на цена за кутия от 4.30 лв., ще поскъпнат с 21 стотинки. При цена на кутия цигари от 4.70 лв. - масов ценови сегмент, увеличението заради по-висок акциз ще е 12 стотинки за 2016 г. Най-осезаемо обаче ще е поскъпването на луксозните цигари.

Границата за плащане в кеш вероятно ще падне до 10 000 лева

Спорихме днес за въвеждането на забраната за кешови плащания над 5 000 лв. Сега границата е 15 000 лв., но мисля, че сумата спада твърд...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика