На първо четене - без шуробаджанащина при държавните служители

5075
На първо четене - без шуробаджанащина при държавните служители
Снимка: БГНЕС

Невероятно, но факт – на първо четене депутатите „запушиха” част от дупките в Закона за държавния служител, които позволяваха в държавната администрация да се вихри шуробаджанащина.

Предложението беше на Реформаторския блок, като беше представен от депутата от БЗНС Димитър Танев. То има два основни акцента. Първият акцент - ако има нужда от служител или е създадена нова длъжност, се обявява конкурс от съответния отговорен орган в срок от 30 дни. Вторият и далеч по-важен акцент беше държавен служител да не може да бъде преназначаван без конкурс на друга служба, ако е встъпил в длъжност по заместване. По думите на Танев 5072-ма държавни служители са преназначени, след като са започнали по заместване. Това представлява 40% от новопостъпилите служители, възмути се депутатът, като заяви, че държавната администрация масово се възползва от закона.

В борбата с лош мат'рял в администрацията Борисов се връща към "царски" похвати

С нов законопроект правителството ще опита да прекрати назначенията без конкурс в държавната администрация. В момента цели 81% от държа...

Реформаторите поискаха и да се търси заместник на държавен служител, само ако държавният служител ще отсъства повече от шест месеца. Сега според закона се търси заместник ако отсъствието е от повече от три месеца.

И двете предложения на Реформаторите бяха приети.

От БСП предложиха да може хора с увреждания да работят дистанционно на длъжност „държавен служител”. Предложението е внесено още от Мая Манолова, но е подкрепено от всички партии. То също беше прието.

Беше прието и предложението на Петър Славов за още едно условие за уволнение на държавен служител. Такова може да стане факт, когато служебното правоотношение е възникнало, след като назначеният държавен служител е придобил и упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст.

Реформаторите ще чистят "гнили ябълки" сред хиляди държавни служители

Край на двете вратички, през които се правят скандални държавни назначения - назначение на непълно работно време и по заместване. Това ...

Независимият депутат Велизар Енчев пък пожела да се върне допълнителното възнаграждение за прослужено време на държавните служители. Сега има облагодетелствани заради „ппоправката Дянков”, каза той и изброи кои държавни служители получават увеличение на заплатата си за прослужено време – служителите на ДАНС, МВР, НСО, Министерство на отбраната, членове на политически кабинети, съдии, прокурори. Това предложение не беше прието.

Основният законопроект за промяна на Закона за държавния служител беше на правителството. С него се позволява сключването на колективен трудов договор между администрацията и синдикални организации. Към този договор могат да се присъединят и служители, които не са членове на съответната синдикална организация. Договорът по принцип е за една година, може и да е по-дълъг, но не повече от две години.

С колективния договор се уреждат и правата на държавните служители да стачкуват. Не могат да стачкуват висши служители - главен секретар, секретар на община, главен директор на главна дирекция, директор на дирекция и ръководител на инспекторат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика