На първо четене - българите в чужбина гласуват на национален референдум

7879
На първо четене - българите в чужбина гласуват на национален референдум
Снимка: БГНЕС

Българите, живеещи в чужбина, да могат да гласуват при национален референдум. Това приеха депутатите, но само на първо четене.

Условието е в новия Законопроект за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, внесен от ГЕРБ. Той беше одобрен със 96 гласа „за”, 5 „против”, а 19 „въздържал се”. Всъщност от общо шест законопроекта само този на ГЕРБ мина.

Цачева: Задължителното гласуване е временна мярка срещу корпоративния вот

Мисля, че след проведените консултации между екипа на президента и парламентарните партии се очертава подкрепа за референдума за изборн...

Съгласно нормите се редвижда още президентът да определя дата за произвеждане на национален референдум след посочените в ал. 1 срокове, когато в едногодишен срок от датата на обнародване на решението на парламента предстоят избори. В този случай националният референдум и предстоящите избори се произвеждат на една и съща дата.

При провеждането на национален референдум и местни избори на една и съща дата общинските избирателни комисии изпълняват функациите по организирането на национален референдум на териториите на общините.

Останалите пет законопроекта за изменение на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление бяха отхвърлени. Три от тях бяха внесени от „Атака” и предвиждаха право да гласуват на национален референдум да имат гражданите на България с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на страната към деня на насрочване на референдума и придобили основно образование. Гласуването е задължително за всички граждани, които имат право. Второто отхвърлено предложение на „Атака” беше НС да приема решение за провеждане на национален референдум, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 200 000 български граждани с избирателни права. От АБВ и Реформаторския блок имаха сходни предложения, също отхвърлени от депутатите. От АБВ настояваха предложението, предмет на референдума, да бъде прието, ако в него са участвали не по-малко от 40 на сто плюс един глас от гражданите с избирателни права за общински съвет в съответната община и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Всъщност с решенията си депутатите от ГЕРБ оставиха прага за действителен референдум на досегашното ниво - поне толкова гласоподаватели, колкото е имало на последните парламентарни избори преди провеждането на плебисцита.

ГЕРБ, БСП и Патриотите съгласни да има изборен референдум

Ние сме последователни в своята политика – още при изготвянето на Изборния кодекс от Мая Манолова, предлагахме да има задължителн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика