На първо четене: Парламентът декриминализира индустриалния коноп

13686
На първо четене: Парламентът декриминализира индустриалния коноп
Снимка: Getty Images/ Guliver

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества, касаещи легализирането на индустриалния коноп.

През февруари от Българската академия на науките (БАН) изразиха подкрепата си за законовите промените. От академията цитираха и становище на учени от Института по органична химия с Център по фитохимия, според които индустриалния коноп съдържа под 0,2 тегловни процента тетрахидроканабинол и следователно самото растение не може да се използва за наркотични приложения. Нещо повече, изолирането на минималните количества психоактивно вещество тетрахидроканабинол, намиращо се в цветната и листна маса на индустриалния коноп (под 0.2%) с цел добиване на наркотично вещество е трудно и икономически неизгодно.

Хванаха депутатски син с марихуана

Синът на депутат от Пиринско е арестуван в лек автомобил, в който е превозвана марихуана. Арестът е станал завчера в района на Гоце Де...

В законопроекта се посочва, че отглеждането на растения от рода на конопа (канабис), предназначени за влакно, семена за фураж и храна и семена за посев, със съдържание под 0,2 тегловни процента на тетрахидроканабинол, определено в листната маса, цветните и плодните връхчета, се извършва само след издадено разрешение от министъра на земеделието и храните.

Според новите текстове ще отпадне и изискването за предоставяне на документ за липса на повдигнати обвинения за умишлено престъпление от общ характер при издаване на лицензии от министърът на здравеопазването, за производството, преработването, съхраняването и търговията на едро в страната, вносът, износът и транзитът, пренасянето и превозването на наркотични вещества и лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества. От значение е само дали е налице влязла в сила присъда за такова престъпление, което се доказва със свидетелство за съдимост на съответното лице. 

След промените при внос на семена от конопени растения, предназначени за посев, ще се изисква доказателство, че съдържанието на тетрахидроканабинол на съответния сорт е под 0,2 на сто и сортовете са вписани в Европейския каталог. “В европейското законодателство няма разпоредби, позволяващи отглеждането на опиев мак като земеделска култура, поради което отпада текстът за вноса и износа на опиев мак”, се посочва в новите текстове.

В мотивите към законопроекта вносителите от Министерски съвет посочват, че поправките се налагат, поради необходимостта от подобряване на административното обслужване на потребителите на административни услуги, регламентирани в закона, и от оптимизиране на контролните дейности за спазване на изискванията.

Венци Мицов за забраната на лечебната марихуана: Политическо говорене и доза лицемерие

У нас има политическо говорене и доза лицемерие в говоренето срещу вредните неща. Това мнение изрази Венци Мицов, общински съветни...

По време на дебатите независимият депутат Велизар Енчев обяви, че според него законопроектът се опитва да ограничи използването на конопа в медицината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика