Най-много понижаване в ранг за схемата с оградата в Турция

15133
Най-много понижаване в ранг за схемата с оградата в Турция
Снимка: БГНЕС

Заради грешки в процедурата за изграждането на преградното съоръжение на българо-турската граница, ще бъдат предприети дисциплинарни мерки, това обяви на пресконференция министърът на отбраната Ангел Найденов.

По думите на министъра ще бъдат предпрети дисциплинарни мерки срещу 9 военнослужещи - 4 генерали, 3 полковници, 1 подполковник, 1 цивилен служител. Наказанията ще са понижаване на военното звание с 1 степен, предупреждение за понижаване и порицаване, пише Агенция "Фокус".

Депутатите отказаха да разследват набъбващата сметка за оградата с Турция

Временна анкетна комисия за оградата по границата с Турция няма да има. Това стана ясно след решение на депутатите, прието днес. Проти...

"Нямаме отношение, нямаме обяснение и не сме свързани с първоначалната т.нар. индикативна стойност от 5 100 000 лева, посочена от МВР. Отговорността за избор и приемане на конкретен вариант от предложените пет варианта е на ГД –Гранична полиция. Не можем и не следва да отговаряме от Министерство на отбраната, защо е избран сложен, по-трудно изпълним и по-скъп вариант от предложените останали 4 варианта. Според количествената сметка, представена от проектанта, и приета от комисията на възложителя МВР, стойността е 7 374 000 лева, без ДДС. Защо не е предложена корекция на първоначално предложената посочена индикативна стойност, не е наша отговорност", заяви министърът.

Първият извод, който мога да направя от проверките, свързани с изграждането на защитното съоръжения по българо-турската граница, е следният - съгласно изводите на Инспектората на Министерски съвет, процедурата за възлагане на обществена поръчка за изпълнението, е законосъобразна и съответства на Закона за обществените поръчки и решението на Министерски съвет. Като слабост, можем да откроим маркетинговото проучване, което, макар че не е регламент на тази процедура, е проведено по начин, който създаде съмнение, посочи Найденов.

Основният проблем, който виждам и се констатира, е, че в рамките на това проучване, не са проучени цените. Щом се включва в процедурата, следва да я изяснява, а не да я затруднява. В процеса на договаряне, откриваме още една слабост – договаряне на количества материали, по-големи от предвидените, без да са съгласувани писмено с проектант. Те са необходими заради профила и релефа на местността, което не е отчетено в самия проект, но е следвало те да се уточняват с проектанта. Това е дало повод на Инспектората на Министерски съвет да го отбележат като слабост.

„Приключи изпълнението на моя заповед от миналата седмица, Инспекторатът на Министерството на отбраната, което е абсолютно необходима процедура, когато става дума за проверка на констатации за слабости, пропуски и нарушения. Целта е да определи кръгът от лица, ангажирани около процедурата, и да определи връзката на тези лица с допуснатите нарушения, и да определи степента на тяхната отговорност, съответно да се предприемат действия за предоговаряне на цените, като до сега резултатът е намаляване на цените със 134 000 лева. Преговорите продължават, като целта е да се достигне нивото на цените при проверките на Инспектората на МС. Факт е, че има грешки, затова ще бъдат предприети дисциплинарни мерки. Но също така е факт, че нямаме от какво да се срамуваме”, обясни Найденов.

Орешарски призна, че цената на оградата с Турция не е съвсем наред

Покачващата се стойност на оградата, която изграждаме по границата с Турция, си заслужава да бъде проверена. Това призна премиерът Плам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика