Не е установено незаконно подслушване на депутати

9933
Не е установено незаконно подслушване на депутати
Снимка: БГНЕС

Бюрото за контрол на СРС не е установило незаконно послушване на депутати. Това каза на пресконференция в Националния пресклуб на БТА директорът на бюрото Бойко Рашков.

През последните шест месеца бюрото е проверило 15 сигнала от хора, които смятат, че са били подслушвани незаконно. На 10 от тях е било отговорено, каза Рашков, като уточни, че сред подалите сигнали е имало и депутати, включително от управляващите партии.

Цветанов застава пред съда заради неправомерно подслушване

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов застава на подсъдимата скамейка за трети път. За днес, 30 май, съдия Петър Гунчев насрочи п...

Не е установен нито един случай на неправомерно подслушване. Някои от подателите на жалбите не са били наясно с компетенциите на бюрото, каза Рашков. Той уточни, че е имало сигнали от хора, че техни близки ги следят и подслушват.

На първата пресконференция, която даде след създаването на бюрото Рашков подчерта, че през изминалите 7 месеца работата на институцията е била доста трудна, тъй като тя е новосъздадена. Националното бюро за контрол на СРС-та започна работа на 2 януари, а към момента към звеното освен петима членове на бюрото, работят и 14 души административен персонал.

"Бюрото вече е законово комплектувано и може да осъществява своята дейност. Има материално-техническо оборудване и вече има свой офис", обясни Рашков и допълни, че първата работа на бюрото е била да създаде регистри за СРС-тата.

"Такъв орган, който да наблюдава целия процес от искането за използване на СРС до крайния етап не е имало. Още повече такъв, който е да политически независим. Само този, който не познава добре тази дейност, може да я неглижира и да я представи в медиите като едно голямо ухо", категоричен бе Рашков.

Председателят на Националното бюро за контрол на СРС-та съобщи, че към момента са проверени 10 съдилища за правилното използване на СРС-та. "Успяхме да доловим тенденции в тази дейност. Общият извод е, че през последните години броят на използваните и приложени СРС-та намалява", подчерта Рашков и допълни, че в някои от посетените съдебни район няма нито едно използвано СРС. В някои от съдебните район се отнасят изключително отговорно към използването на СРС-та и такъв район е Бургас.

През изминалата година Софийският градски съд е поискал над 4000 хиляди разрешения за прилагане на СРС-та, като към момента се наблюдава тенденция на намаляване. Рашков увери, че проверките за прилагане на СРС-та ще продължат и няма да остане нито един непроверен съдебен район.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика